Gimnazija Petra Preradovića pristupila projektu „Škole partneri budućnosti“

Jučer u 13 sati prostorijama Gimnazije Petra Preradovića Virovitica održana je svečanost povodom pristupanja Gimnazije Petra Preradovića Virovitica projektu ”Škole – partneri budućnosti” Goethe Instituta Kroatien iz Zagreba.1 1227771731Jučer u 13 sati prostorijama Gimnazije Petra Preradovića Virovitica održana je svečanost povodom pristupanja Gimnazije Petra Preradovića Virovitica projektu ”Škole – partneri budućnosti” Goethe Instituta Kroatien iz Zagreba.

Projekt u Republici Hrvatskoj provodi Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Goethe institut Kroatien iz Zagreba. Riječ je o umrežavanju partnerskih škola s visokokvalitetnom nastavom njemačkog jezika koja širom svijeta okuplja oko 800 škola.
Svečanosti su bili nazočni župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, privremena dekanica Samostalne visoke škole za Menadžment u informatici Vesna Bedeković, te gosti iz SR Njemačke; prvi tajnik Veleposlanstva SR Njemačke Sebastian Jost Bertram Brokelmann , voditeljica jezičnog odjela Goethe Instituta Kroatien Birgit Muhlhaus i drugi uvaženi gosti.

Nakon intoniranja hrvatske i njemačke himne uvodnu riječ ravnateljica Gimnazije Ivana Bešir koja je u ime svih djelatnika škole pozdravila sve prisutne te ih upoznala sa povijesti naše Gimnazije.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin istakao je značaj Gimnazije Petra Preradovića kao jednog od sinonima našeg grada, koja je obrazovala ali i odgojila brojne ljude koji su ostavili neizbrisiv pečat u našem javnom životu, te kojih se svi sa ponosom sjećamo, i to sve zahvaljujući i profesorima koji su im prenijeli sve to znanje. Posebno je istaknuo činjenicu da je kao jedan od kriterija bio i stručnost nastavnog osoblja. Spomenuo je i da Grad Virovitica ostvaruje dugogodišnju suradnju sa Njemačkim gradom Traunreutom, kojoj je prethodilo je i dugogodišnje prijateljstvo između Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i Wemer von Siemens-Hauptschule, koje traje već gotovo dva desetljeća, što je bilo i prvo sklopljeno prijateljstvo jedne njemačke škole sa sličnom ustanovom iz istočno europskih zemalja.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić između ostalog istaknuo je da je cilj ovog projekta dostići nivo obrazovanja kakav postoji u europskim zemljama i omogućiti našim mladim naraštajima kvalitetno i stručno obrazovanje koje će im dati prigodu da u pogledu stručnosti i kvalitete svoje naobrazbe, budu ravnopravni vršnjacima u zemljama Europske unije.

Poznavanje jezika, uz primjerice informatičku pismenost, jedan je od primarnih ciljeva obrazovanja današnjice, a svrha ovog projekta upravo i jest njegovanje njemačkog jezika kao jednog od svjetskih jezika, ali i upoznavanja s njemačkom kulturom, kulturom naroda koji ima dugu i prebogatu povijest i koji je svjetskoj zajednici dao nebrojeno mnogo zaslužnih ljudi i utkao neizbrisiv pečat u svjetskoj baštini znanja i umjetnosti.

Voditeljica jezičnog odjela Goethe Instituta Kroatien Birgit Muhlhaus u kratkim crtama opisala je navedeni projekt ističući da oni obilaze škole i opskrbljuju ih časopisima, cd-ima, računalima, te organiziraju putovanja u Njemačku i organizaciju jezičnih tečajeva. Posebno je zahvalila ravnateljici Gimnazije i profesorima koji su uložili veliki trud da se ovaj projekt ostvari.
Prvi tajnik Veleposlanstva SR Njemačke Sebastian Jost Bertram Brokelmann naznačio je dobru suradnju koju nakon osamostaljenja imaju SR Njemačka i Republika Hrvatska, te upozorio na svu težinu da se uđe u projekt ”Škola partneri budućnosti”, i na kraju čestitao Gimnaziji, odnosno svim njezinim djelatnicima što su u tome uspjeli.

Nakon završetka prvog dijela programa pred školom je otkrivena i spomen ploča povodom ovog događaja, te je otvoren multimedijalni kutak za učenje njemačkog jezika, koji predstavlja moderno uređenu učionicu opremljenu računalom, TV prijemnikom, uređajem za slušanjem glazbe, novinama, knjigama i časopisima.

2 1227771770

Skip to content