Fotogalerija: Više stabala, parkovni elementi i nova urbana oprema – građanima predstavljene aktivnosti u sklopu uređenja Malog parka

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je javna tribina na kojoj su predstavljene aktivnosti vezane uz uređenje Malog parka. Ponukani nedavnim prosvjedom građana okupljenih u Građansku inicijativu i netočnim informacijama koje su se proširile u javnosti oko uređenja parka, kao i promjene imena, tribinu su organizirali Grad Virovitica, Razvojna agencija VTA i Turistička zajednica grada Virovitice.

Projekt je uvodno predstavila ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, dok je o samom uređenju parka, odnosno planiranim građevinskim radovima govorila voditeljica projekta Slađana Lazić.

Projekt uređenja Malog parka, „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“, odobren u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijedan je 252.314,36 eura, a stopa sufinanciranja od strane EU je 85 posto. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Radovi na revitalizaciji parka vrijedni su 520.906,25 kuna.

Ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund istaknula je kako Mali park neće mijenjati ime i to nikada nije bilo upitno. Jedno je naziv projektne aplikacije, a drugo sam naziv parka. Što se tiče radova u parku, bit će uklonjena samo nekolicina bolesnih i oštećenih stabala opasnih po okolinu. Riječ je o stablima uz samu cestu čije je korijenje oštećeno sanacijom ceste i nogostupa te o četiri stabla unutar parka. Po uklanjanju istih, bit će posađeno novih 26 te će u parku biti više stabala nego do sada.

Voditeljica projekta Slađana Lazić kazala je kako revitalizacija parka uključuje i sadnju 13 novih vrsta cvijeća, kao i nove parkovne elemente te urbanu opremu (4 klupe bez naslona s posudom za otpad, 9 klupa bez naslona te 2 klupe s naslonom). Dio radova koji nisu mogli biti pokriveni sredstvima Europske unije, a radi se o navodnjavanju, rasvjeti parka, obnovi česme te asfaltnog nogostupa, obavit će se na trošak Grada te će se tako zaokružiti cijela priča oko uređenja parka. Također, izvest će se i semaforizacija raskrižja Ulice Stjepana Radića i Ulice Tina Ujevića, a projekt će se sufinancirati iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Park će biti preuređen na temu meda i pčelarstva te će se uspostaviti ruta na temu meda i pčelarstva sa 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute bit će upravo Mali park.

Tribini je nazočio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, gradski pročelnici, projektantica Kristina Lukačević… (virovitica.hr)

 

Skip to content