Fotogalerija: Uz pjesmu, vino i domaće specijalitete obilježeno Vincekovo u Sv. Đurađu

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice već tradicionalno za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja u sklopu svojih programskih aktivnosti organizira proslavu blagdana svetog Vinka ili popularno Vincekovo, kojim se obilježava početak proljetnih vinogradarskih radova u vinogradima.

Program je započeo u kapeli sv. Jurja u Svetom Đurađu gdje je župnik Josip Homjak blagoslovio vinogradare i njihove vinograde, a nakon toga je na prostoru budućeg vidikovca održan ceremonijal orezivanja i posvete vinove loze, čime se simbolično obilježava početak radova u vinogradima.

IMG 6015

Obilježavanju Vincekova, uz članove udruge, nazočili su i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, županijski pročelnik Bojan Mijok, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević, Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sv. Đurađ Ivan Ćavarušić te brojni drugi gosti.

Ovo je zaista jedna tradicionalna manifestacija koja je u našem programu svake godine i drago mi je, ne samo da obilježavamo na ovaj način dan sv. Vinka, već označujemo i početak, nadamo se, bogate i rodne “vinske” 2019. godine – rekla je Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice.

IMG 5981

Ove godine sve prisutne dočekala je i terasa koja je za današnji pravi zimski dan bila od velike pomoći u samoj pripremi manifestacije.

Već drugi put obilježavamo blagdan sv. Vinka na mjestu budućeg vidikovca u Svetom Đurđu, ali ove godine novost je ova terasa koja je uvelike “poslužila” po ovakvom snježnom vremenu. Ove godine pripremili smo za sve goste kuhane kobasice u vinu, kuhano vino, pekli smo domaću slaninu i uživali u kvalitetnoj kapljici, a sve to, naravno, uz druženje i pjesmu za koju su zaduženi domaći tamburaši – rekao je Mato Anić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko”. (icv.hr, virovitica.hr, fotografije: M. Bašić i M. Rođak)

Skip to content