Fotogalerija: U Virovitici svečano obilježena obljetnica osnutka Zajednice udruga HVIDRA-i Virovitičko-podravske županije

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na spomeniku dr. Franje Tuđmana u Virovitici, u petak je u organizaciji Zajednica udruga HVIDRA Virovitičko-podravske županije započelo obilježavanje obljetnice osnutka Zajednice udruga HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije.

Temelji današnje HVIDRA-e udareni su tijekom Domovinskog rata, a udruga ostvaruje svoje ciljeve promicanjem nacionalnih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrednota te promicanjem i oplemenjivanjem vrednota hrvatskog naroda. Jedna od najaktivnijih županijskih udruga HVIDRA-e je upravo ona iz Virovitičko-podravske županije koja ima 500-tinjak aktivnih članova u tri podružnice: Virovitica, Slatina i Orahovica.

U prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici o osnivanju ove najbrojnije udruge proistekle iz Domovinskog rata govorio je predsjednik Zajednice udruga HVIDRA- i VPŽ Mato Bubaš koji je, između ostalog, istaknuo: – U radu županijske HVIDRA-e do sada su sudjelovala četiri predsjednika, ja sam peti. Svaki od njih dao je svoj obol, točnije dao je sve od sebe, zajedno sa svima vama, da ova HVIDRA dođe na zavidnu razinu, da bude stožerna udruga. Dolaskom na čelo udruge Nenada Križića, danas pomoćnika ministra hrvatskih branitelja, započelo se s mobilizacijom i osnaživanjem te pozivanjem na slogu i jedinstvo. Zahvaljujući tome postali smo prepoznatljivi ne samo u županiji, već i mnogo šire, rekao je Mato Bubaš.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin najavio je tom prigodom projekte uređenja Doma hrvatskih branitelja te Trga hrvatskih branitelja u Virovitici: – Planiramo izgradnju Doma hrvatskih branitelja u zgradi bivše Šumarije u Masarykovoj ulici. U sklopu Doma nalazit će se, između ostalog, i Spomen soba Domovinskog rata, a idejno rješenje prezentirali smo ministru Tomi Medvedu. Plan za uređenja trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a iduće bi trebali početi radovi. Osim toga, u planu je da Grad provede natječaj za instalaciju spomen područja Domovinskog rata koje bi se nalazilo na Trgu hrvatskih branitelja koji će se u budućnosti urediti kod Doma HV-a, rekao je Ivica Kirin.

Sve nazočne je u ime Virovitičko-podravske županije pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić: – HVIDRA je najbolje organizirana i ustrojena udruga u našoj državi, pogotovo HVIDRA Virovitičko-podravske županije čiju aktivnost dokazuju i brojni projekti. Kako ste bili aktivni u ratu, tako ste i sada u mirnodopskim uvjetima. Da je naša županijska HVIDRA jaka organizacija, dokazuju i naši brojni dužnosnici – predsjednik HVIDRA-e na nacionalnom nivou je Josip Đakić, pomoćnik ministra Nenad Križić bio je dugogodišnji predsjednik, a siguran sam da će i Mato Bubaš nastaviti s dobrim vodstvom i da će naša HVIDRA i dalje prednjačiti među udrugama, kazao je Miran Janečić.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, s posebnim poštovanjem i pijetetom pozdrave roditeljima, udovicama i djeci poginulih hrvatskih branitelja te ratnim vojnim invalidima, uputio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić:  – HVIDRA RH jedna je od najsnažnijih udruga iz Domovinskog rata, ali i prijatelj i partner Ministarstva hrvatskih branitelja. Ovdje moram spomenuti i druge udruge, Zajednicu udruga gardijskih postrojbi, posebno našu legendarnu 81. gardijsku bojnu Kumovi koja je pronijela slavu diljem RH i BiH, tu su i naši prijatelji iz specijalne policije, ali i pričuvni sastav policije te djelatni policajci koji su od početka brinuli o sigurnosti i redu i koji su također zaslužni za ustroj. Hvala vam svima još jednom na svemu što smo zajedno odradili, rekao je Nenad Križić.

Sve nazočne je pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Višnja Romaj, a svečanosti su nazočili i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, zamjenik načelnika Policijske uprave VPŽ Zoran Jerbić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Bajan – Prokl, voditelj HZZO-a Područnog ureda Virovitica Tonček Moslavac, predstavnici općina s područja županije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata…

Svečanost obilježavanja obljetnice osnutka Zajednice udruga HVIDRA-i Virovitičko-podravske županije završila je podjelom priznanja i zahvalnica zaslužnima. (virovitica.hr, icv.hr; foto: Matija Rođak)

Skip to content