Fotogalerija: U Sv. Đurađu svečano obilježena 27. obljetnica formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG-a Virovitica

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u subotu, 30. lipnja, na virovitičkom Gradskom groblju te na posljednjem počivalištu Darka Gregorića, hrvatskog branitelja i nekadašnjeg predsjednika kluba 50. samostalni bataljun, započela je svečanost obilježavanja 27. obljetnice formiranja 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica, ujedno i Dan UDVDR-e Ogranka Virovitica i Kluba Sveti Đurađ. Naime, 28. lipnja 1991. godine u Virovitici je formiran pričuvni dragovoljački samostalni bataljun Zbora narodne garde sastavljen od domoljuba koji su se vojno organizirali i naoružali 1990. godine.

Odmah nakon formiranja, odnosno dobivanja pravne osnove za djelovanje, s dodijeljenim imenom 50. samostalni bataljun ZNG-a, u suradnji s Policijskom stanicom bataljun stavlja pod kontrolu šire virovitičko područje štiteći vitalne objekte, blokiravši vojarnu i sve granične karaule te utvrdivši položaje prema bilogorskim selima. Pripadnici 50. samostalnog bataljuna sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području, ali i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine i drugdje.

IMG 4819

Na početku središnje svečanosti u Sv. Đurađu, ispred postrojenih pripadnika bataljuna, pozdravne riječi uputio je u ime organizatora predsjednik UDVDR-e Ogranka Virovitica Vlado Paurić: – Počašćen sam što danas ovdje mogu pozdraviti generaciju koja nas je obranila, koja je ne posustajući ka tegobnom putu prema slobodi stvarala samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Ovakve i slične prigode potiču nas i obavezuju da nikada ne zaboravimo što se događalo ranih 90.-ih. Hrvatski branitelji branili su svoju Domovinu s vjerom, prkosom i ponosom, ali mnogi od njih se nisu nikada vratili te se njih uvijek sjećamo s posebnim i dubokim poštovanjem.

IMG 4827

Nazočnima se obratio i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak koji je istaknuo: – Mi ovdje prisutni, zajedno s dragim gostima iz Zapadne Slavonije te okolnih gradova i općina možemo s ponosom potvrditi da smo u najtežim trenucima pokazali snagu. Dok je Hrvatska bila na koljenima, dok su pali Vukovar i Škabrnja i dok je JNA harala po Hrvatskoj, ovdje u Zapadnoj Slavoniji oslobođeno je 36 naselja čime smo pokazali jačinu Hrvatske vojske i dali svjetlo na kraju tunela.

IMG 4844

Obljetnicu formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG-a čestitao je i gradonačelnik Ivica Kirin naglasivši: – Ovih dana smo posebno ponosni na uspjehe naše nogometne reprezentacije. No nje danas ne bi bilo da nije bilo hrabrih vitezova i heroja – naših branitelja. Danas s ponosom i ističem da smo bili zajedno kada je bilo najteže, a tako će biti i u buduće. Moramo cijeniti svoje, poštovati tuđe i prije svega iskazivati duboko poštovanje onima koji su Hrvatsku stvarali.

IMG 4851

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić nazočnima je prenio poruku u ime ministra Tome Medveda, s posebnim poštovanjem prema obiteljima poginulih: – Poruka glasi „Hvala vam zato što se brinete o temeljnoj zadaći koju svi imamo, od vas branitelja, udruga i nas u Ministarstvu, a to je istina o Domovinskom ratu, istina o 50. samostalnom bataljunu ZNG-a.“ Ulagat ćemo napore zajedno s našim županijama, općinama i gradovima te učiniti sve što možemo za boljitak braniteljske populacije. Ovom prilikom želim istaknuti i napore koje ulaže Grad Virovitica i gradonačelnik Ivica Kirin za uređenje novog Doma hrvatskih branitelja.

IMG 4864
Na kraju svečanosti govorio je general pukovnik Đuro Dečak, ratni zapovjednik slavne 127. brigade Hrvatske vojske te predsjednik UDVDR-e Hrvatske: – Kičma velikosrpske agresije slomljena je na ratištima zapadne Slavonije, a svoj veliki obol tome dali su upravi branitelji iz Virovitičko-podravske županije. Nažalost, u Domovinskom ratu mnogi naši branitelji su stradali na brojnim ratištima, ali od početka smo znali da se Virovitica ne brani u Virovitici nego na Dunavu i Savi.

Svečanosti su nazočili i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, direktor tvrtke Flora Vtc Željko Iharoš te predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije i šire.

Nakon svečanosti održani su i sportski susreti hrvatskih branitelja u 6 disciplina, šahu, malom nogometu, elektronskom pikadu, streljaštvu, visećoj kuglani i boćanju. Na susretima je sudjelovalo 11 ekipa, a prvo mjesto u ukupnom poretku osvojili su domaćini, UDVDR-a Klub Sveti Đurađ. Druga je bila UHBDDR “Vukovi” Taborište, a treće mjesto pripalo je UDVDR-a ogranak Virovitica, a dodjeli priznanja nazočila je i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac. (virovitica.hr, icv.hr; fotografije: Martina Bašić i Bruno Sokele)

 

Skip to content