Fotogalerija: U naselju Kravljak obilježena 27. godišnjica pogibije pripadnika 127. brigade

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Đulovac, te u suradnji s virovitičkom Koordinacijom braniteljskih udruga, u naselju Kravljak obilježena je 27. godišnjica pogibije dvadesetorice hrvatskih branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade HV-a koji su stali u obranu Kravljaka, Male Klise, Velike Klise, Babine Gore, Levinovca i okolnih mjesta.

Kod sela Kravljak, nakon iznenadnog napada neprijateljske diverzantske postrojbe na položaje 127. brigade HV, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 9. studenog 1991. godine u borbi je poginulo je sedam pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to Mato Čorković, Rudolf Dudović, Ivan Galeković, Josip Martelo, Berislav Majdandžić, Branko Sabolić i Pero Spajić. Uz ovu sedmoricu hrabrih pripadnika na ovom dijelu Zapadno-slavonskog ratišta poginulo je još 13 pripadnika 127. brigade HV-a, neki prije ovog događaja, a neki nakon. Bili su to Josip Oberling, Nikola Pajić, Zoran Glumac, Branko Klepač, Jasminko Dervišagić, Igor Kukrika, Vlado Harmund, Goran Maljković, Vladimir Horvatinović, Drago Klarić, Miodrag Vlaškić, Romeo Perak, Milan Mandić. Poginule su i dvije civilne žrtve iz Kravljaka Josip Smiljčić i Milena Jovanović.

Na spomen-obilježju u Kravljaku, uz predstavnike udovice, roditelja i rodbine poginulih hrvatskih branitelja, suboraca i mještana Kravljaka, poginulim braniteljima počast je odao i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i općine Đulovac na čelu s načelnikom Dragom Hodakom, izaslanik načelnika Općine Suhopolje, predsjednik UHBDR-a Suhopolje Marijan Brlek, te u ime organizatora predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Virovitica, jedan od nekadašnjih zapovjednika HV Davor Špoljarić i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica i jedan od nekadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak čiji je tada zadatak bio promptno djelovanje na izvlačenju ljudstva u Kravljaku.

Po dojavi da su postrojbe neprijateljskog banjalučkog korpusa napale na naše postrojbe koje su tada držale položaj u Kravljaku i okolnim mjestima sve do Levinovca, vrlo brzo smo stigli ovamo. U relativno kratkom vremenu uspjeli smo izvući sve naše ranjene i poginule branitelje, ali i mještane Kravljaka od kojih je veliki dio bio star i bolestan. Nakon ove uspješne akcije, postrojbe 127. brigade u potpunosti su zauzele ove položaje koji su nam bili početni za nastavak akcije oslobađanja čitavog prostora zapadne Slavonije, pa sve do prometnice Pakrac – Bučje – Požega gdje smo 25. prosinca 1991. oslobodili svih 36 naselja – rekao je tim povodom jedan od zapovjednika u 127. brigadi HV, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak.

I ovom prilikom istaknuta je posebna hrabrost hrvatskih vitezova u oslobađanju ovih jakih četničkih uporišta, a obranom tog graničnog dijela Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, neprijatelj je bio spriječen da uđe u dublje područje i na taj način ozbiljnije ugrozi Virovitičko i Slatinsko područje. Obilježavanje ove tužne obljetnice započelo je odavanjem počasti na spomen obilježju poginulom pripadniku 127. brigade HV Vladi Harmundu u Velikoj Klisi, a završilo je svetom misom za poginule branitelje u Crkvi Svetog Duha u Đulovcu. (www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

Skip to content