Fotogalerija: U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba japanske keramike “Yakishime: Metamorfoza zemlje”

U Gradskom muzeju Virovitica, u petak je otvorena izložba japanske keramike “Yakishime”. Nakon Pule i Vukovara, ova izuzetna izložba postavljena je i u Virovitici, a u suradnji s Japanskom fondacijom i Veleposlanstvom Japana. Riječ je o Yakishime keramici, odnosno tehnici pečenja keramike bez glazure na izuzetno visokim temperaturama čime predmeti poprimaju vodonepropusna svojstva.

Uz ravnateljicu Gradskog muzeja Virovitica, otvorenju izložbe prisustvovali su i veleposlanica Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Veleposlanstvo Japana na vlastitu inicijativu kontaktiralo me jer su vidjeli da imamo jako lijep dvorac usred grada. Ovo je stvarno jedna jako lijepa priča, uspjeli smo pronaći termin i na kraju smo definirali ovu izložbu. Imamo stvarno tradicionalna vrijedna djela koja su iz Nacionalnog muzeja u Tokiju tako da mi je jako drago da ćemo moći našim sugrađanima pokazati i drugu kulturu i drugi način obrade gline. Prekrasna je izložba sama po sebi, sva djela su delikatna, to je jedna verzija, a druga je da su djela dosta gruba i masivna. Znači imamo taj nekakav sudar dviju krajnosti koja jako dobro funkcionira – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej koja je i otvorila ovu izložbu.

Veleposlanica Nj.E. Misako Kaji naglasila je da je kako joj je drago što je ova izložba došla baš ovdje i što će biti izložena u raznim dijelovima Hrvatske. A na izložbi se može razgledati posuđe, predmeti za ceremoniju čaja i umjetnički predmeti tj. keramoskulpture, odnosno možete se upoznati s japanskom kulturom.

Drago mi je što u Virovitici možemo ugostiti ovako vrijednu svjetsku izložbu koja nam pruža mogućnost da upoznamo iznimno bogatu kulturu i tradiciju daleke zemlje izlazećeg sunca. I mi u Virovitičko-podravskoj županiji čuvamo i tradiciju i kulturnu baštinu jer držimo da nam u ovo doba globalizacije i tehnološkog napretka kultura i tradicija daju prednost. Hvala veleposlanstvu Japana, Japanskoj fondaciji, kao i Gradskom Muzeju i svima koji su doprinijeli da imamo ovakvu izložbu u gradu Virovitici – rekao je zamjenik župana Marijo Klement.

Keramika koja na prvi pogled oduševljava, oduševila je i gradonačelnika Ivicu Kirina koji je istaknuo kako je ponosan što je Virovitica među tri grada u Hrvatskoj gdje je ova izložba izložena.

Ovo je za grad Viroviticu povijesna izložba jer po prvi puta imamo japansku kulturu predstavljenu u našem gradu i drago mi je što je došla japanska veleposlanica koja je uveličala ovu izložbu. Nalazimo se u obnovljenom Dvorcu Pejačević gdje, uz stalni postav, sada imamo priliku vidjeti izložbu koja je obišla samo tri grada u Hrvatskoj. Japanci su bili među prvima koji su proizvodili keramiku, a ovdje vidimo da osim uporabne ima i umjetničku vrijednost. Pozivam sve građane da navrate u Gradski muzej i posjete ovu jedinstvenu izložbu – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Izložba će biti otvorena od 19. lipnja do 24. srpnja, a možete ju pogledati besplatno ponedjeljkom od 9,00 do 14,00, od utorka do petka od 9,00 do 19,00 i subotom od 12,00 do 19,00 sati.

Nakon otvorenja izložbe, veleposlanicu Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji sa suradnicima ugostio je gradonačelnik Ivica Kirin sa svojim suradnicima. Ukratko ju je upoznao s općim informacijama o Virovitici s naglaskom na gospodarstvo i ulaganje u poduzetničke zone.  (www.icv.hr, ib, Fotografije: Ivan Borbaš i Martina Bašić)

Skip to content