U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici svečano obilježena 22. obljetnica osnivanja Hvidre RH

U organizaciji županijske Hvidre u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici svečano je obilježena 22. obljetnica osnivanja udruge Hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata Republike Hrvatske. Prisjećajući se samih početaka ove najbrojnije udruge proistekle iz Domovinskog rata koja je prije 22 godine osnovana na inicijativu nekolicine branitelja u bolnici u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu, a koja danas ima 20 županijskih zajednica i grad Zagreb te 105 gradskih i općinskih organizacija u kojima je okupljeno 35.000 invalida Domovinskog rata, predsjednik Hvidre Republike Hrvatske i saborski zastupnik Josip Đakić istakao je vrlo važnu ulogu ove populacije kako tijekom Domovinskog rata, tako i poslije rata, ali i podatak da se u udrugu učlanjuje sve više invalida Domovinskog rata koji nisu bili njeni članovi kako bi zbog narušenih prava hrvatskih ratnih vojnih invalida tražili svoju pravnu i socijalnu zaštitu koju zaslužuju.

 

Nazočne na skupu pozdravili su i obećali daljnju podršku u njenom radu i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, načelnik općine Voćin Predrag Filić, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, a na skupu su nazočili i načelnici općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i Suhopolja Marijan Brlek.

 

U prepunoj dvorani knjižnice osim predstavnika Hvidre i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko podravske županije, kao i predstavnika policije na čelu sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Zoranom Jerbićem bilo je i drugih gostiju koji su svojom nazočnošću dali važan značaj obilježavanju ove vrijedne obljetnice. Voditelj programa i organizator ove svečanosti predsjednik županijske Hvidre Nenad Križić zajedno s predsjednikom Hvidre RH Josipom Đakićem i županom Tomislavom Tolušićem uručili su prigodne zahvalnice svim članovima udurge koji su se istakli u radu, kao i onim pojedincima, predstavnicima županije, gradova i općina, ustanovama i radnim organizacijama koje su značajno pomogle rad općinskih i županijske Hvidre.

Posebnu nagradu primila je i ravnateljica Gradske knjižnice Višnja Romaj koja je zajedno s svojim drugim djelatnicima dala iznimnu podršku održavanju braniteljskih aktivnosti. U glazbenom dijelu programa izvodeći prigodne skladbe na klaviru nastupili su profesor glazbe Perica Mihaljević i Antonija Domšić. (www.icv.hr

Skip to content