Fotogalerija: Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Virovitici odana počast poginulima za Domovinu

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice Oluje, na Gradskom groblju u Virovitici kod Spomen obilježja, odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Uz predstavnike Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenicima župana Marijom Klementom i Igorom Pavkovićem, predsjednikom Županijske skupštine Dinkom Begovićem, počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i predstavnici Grada Virovitice sa zamjenicom gradonačelnika Vlastom Honjek Golinac i predsjednicom Gradskog vijeća Ivančicom Fett-Škvarić.

Osim njih, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast su odali i predstavnici MUP-a Policijske uprave virovitičko-podravske, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, a vijenac i svijeće, je položilo i izaslanstvo 81. gardijske bojne Kumovi.

Počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, odali su predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije. Riječi molitve uputio je gvardijan Župe sv. Roka u Virovitici, fra Bernard Barbarić, a u ime nazočnih pobratio se predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović koji je između ostalog kazao.

Ovo je dan, kada se sjećamo Vojno redarstvene akcije Oluja, koja je postala bitke svih bitaka i označila kraj stradavanja i patnje hrvatskog naroda na tada okupiranom području Hrvatske. Na današnji dan se sjećamo svih onih kojih nema, koji su dali živote za Hrvatsku, ali i svih onih koji su svojom hrabrošću stvarali samostalnu Hrvatsku. Kruna toga bilo je podizanje svetog hrvatskog stijega na Kninskoj tvrđavi i fotografija ratnih zapovjednika s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom i tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Svima njima, svima koji su stvarali Hrvatsku, neizmjerno hvala – naglasio je između ostalog Dinko Begović.

Današnji dan je sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj su hrvatske snage u kolovozu 1995. godine oslobodile više od 80 posto okupiranog teritorija. Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i ujedno jedan od simbola Domovinskog rata. Uz Bljesak, Oluja je ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content