Fotogalerija: Obilježena 28. obljetnica oslobođenja Jasenaša – prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu u RH

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub “Sokol” Milanovac obilježila je danas, 31. kolovoza 28. obljetnicu oslobađanja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja započeo je svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca i odavanjem počasti na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Milanovcu, nakon čega je održan Izvještajni sabor UDVDR-e – Kluba „Sokol“ Milanovac.

IMG 0363

Program je nastavljen prigodnom svečanošću na Spomen trgu pored Mjesnog doma u Jasenašu. Hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu oslobodili i obranili ovo važno uporište od srbočetničkog agresora, zahvalili su predstavnik Mjesnog odbora Jasenaš Anto Ojdanić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i predsjednik UDVDR-e – Kluba „Sokol“ Milanovac, nekadašnji zapovjednik Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak te predsjednik UDVDR-e Republike Hrvatske, zapovjednik slavne 127. brigade Hrvatske vojske, general pukovnik Đuro Dečak. Svi oni nazočne su podsjetili na ovu akciju koja je bila jedna od prvih uspješno izvedenih akcija u Domovinskom ratu, a Jasenaš je time postao i prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

IMG 0541

Istaknuto je da, kada govorimo o akciji Jasenaš, treba naglasiti da je ovo naselje za Viroviticu trebalo postati ono što je Borovo selo bilo za Vukovar – glavna baza pobunjenika i četnika za napade i osvajanja te ujedno velika opasnost za Viroviticu. Tijekom rujna 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje. Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške, donesena je odluka o oslobađanju Jasenaša, kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Vukovara, Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme u velikoj mjeri bili opkoljeni od strane neprijatelja.

IMG 0512

Na obljetnici oslobađanja Jasenaša i ovoga puta se okupio velik broj branitelja, predstavnika braniteljskih udruga, mještani te brojni gosti, a svi su se složili oko važnosti ove akcije u strateškom i moralnom smislu. Svečanosti su nazočili i zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Lahorka Weiss, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Anto Krišto, predstavnik Ureda za obranu Javor Bogati, predstavnici PU virovitičko-podravske na čelu s načelnikom PP Virovitica Davorom Solićem… Svečanost u Jasenašu završila odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na Spomen obilježju kod Mjesnog doma. (virovitica.hr, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content