Fotogalerija: Obilježena 27. obljetnica oslobođenja Jasenaša – prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu u RH

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub “Sokol” Milanovac obilježila je danas, 1. rujna 27. obljetnicu oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja započeo je svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca i odavanjem počasti na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Milanovcu, nakon čega je održan Izvještajni sabor UDVDR-e – Kluba „Sokol“ Milanovac.

Program je nastavljen prigodnom svečanošću na novoobnovljenom Spomen mjestu u Jasenašu na kojem su se hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu oslobodili i obranili ovo važno uporište od srbočetničkog agresora, zahvalili predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i predsjednik UDVDR-e – Kluba „Sokol“ Milanovac, nekadašnji zapovjednik Zvonko Kožnjak, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jasenaš Vladimir Glumbić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, saborska zastupnica Vesna Bedeković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i na kraju predsjednik UDVDR-e Republike Hrvatske, zapovjednik slavne 127. brigade Hrvatske vojske, general pukovnik Đuro Dečak. Svi oni nazočne su tom prigodom podsjetili na ovu akciju koja je bila jedna od prvih uspješno izvedenih akcija u Domovinskom ratu, a Jasenaš je time postao i prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, što je dokumentirano i na znanstvenom skupu održanom prošle godine u Virovitici.

PRVA ZDRUŽENA AKCIJA ZNG I POLICIJE

Radilo se o združenoj akciji Zbora narodne garde i policije u kojoj je oslobođeno oko 10 kilometara površine, a oslobođenje sela Jasenaš bilo je od presudne važnosti za kasniju akciju “Otkos 10″ jer je ona pokazala da neprijatelj nije nepobjediv – napomenuo je Zvonko Kožnjak.
Kada govorimo o akciji Jasenaš, treba naglasiti da je ovo naselje za Viroviticu trebalo postati ono što je Borovo selo bilo za Vukovar – glavna baza pobunjenika i četnika za napade i osvajanja te ujedno velika opasnost za Viroviticu.

Da podsjetimo, u rujnu 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje. Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške, donesena je odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme u velikoj mjeri bili opkoljeni od strane neprijatelja.

– U odlično provedenoj akciji nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih. Od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati, do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš“ pogođenom protuoklopnim projektilom, među kojima je bio i dozapovjednik ZNG-a Jerko Romić. Od ove akcije Bilogorski odmetnici nikada više nisu smogli snage i hrabrosti iz sela Jasenaša ugroziti virovitičko područje, a u Jasenaš se ponovo ušlo nakon akcija oslobađanja vojnih objekata koje su provedene od 15. do 17. rujna – prisjetio se slavnih dana Zvonko Kožnjak.

PRVE USPJEŠNE AKCIJE U DOMOVINSKOM RATU IZVEDENE SU NA NAŠEM PODRUČJU

Nekadašnji ratni zapovjednik, general pukovnik Đuro Dečak prisjetio se svih onih koji su oslobodili selo Jasenaš koje je tad bila vrlo važna strateška točka za obranu Virovitice. Napomenuo je da su akcije izvedene u Virovitici prve uspješne akcije u Domovinskom ratu.

– Prošlo je dosta godina dokazivanja da nije bitka svih bitaka Maslenica 1993. godine, jer mi ovdje govorimo o 1991. godini kada smo bili ispred svih i na to trebamo biti ponosni – istakao je general Đuro Dečak.

Na svečanosti se i ovaj put okupio veliki broj branitelja, predstavnika braniteljskih udruga, policije, mještana i ostalih gostiju, a svi su se složili oko važnosti ove akcije u strateškom i moralnom smislu. Svečanosti su nazočili i zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, gradski pročelnici i direktori gradskih tvrtki. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: Martina Bašić i Bruno Sokele)

Skip to content