FOTOGALERIJA: Cjelodnevnim programom obilježava se 30. obljetnica oslobađanja virovitičke vojarne

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na današnji dan, 17. rujna prije, 30 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja.

U organizaciji HVIDRA-e Virovitica svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Počast poginulima odale su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ravnateljem Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinkom Tandarom, Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana Marijom Klementom, delegacija Grada Virovitice s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovom zamjenicom Vlastom Honjek – Golinac, Policijske uprave virovitičko-podravske s načelnikom Sinišom Kneževićem, Općine Suhopolje s načelnikom Sinišom Horvatom, Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Gimnazija Petra Preradovića…
Riječi molitve za sve poginule branitelje uputio je fra Marino Kuzminski, župni vikar Župne crkve sv. Roka.

Nakon polaganja viejnaca i paljenja lampiona, nazočni su odali počast i jedinoj hrvatskoj žrtvi poginuloj u oslobađanju vojarne, hrvatskom bojovniku Vladimiru Vampovcu – Grgi.
Svečanost obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja virovitičke vojarne nastavljena je na Vegeški gdje se održavaju sportska natjecanja u visećoj kuglani, beli i pikadu. Uoči natjecanja nazočnima su se obratili u ime domaćina Mirko Poljanac, predsjednik HVIDR-e Virovitica, gradonačelnik Ivica Kirin, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

Nakon toga, u 18,00 sati na rasporedu je priredba za branitelje u Kazalištu Virovitica, dok će se u 19,00 sati u Gradskom muzeju održati otvorenje izložbe natječajnih radova za izradu idejnog rješenja Spomen doma sa spomen obilježjem hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Virovitici koju organiziraju Grad Virovitica i Društvo arhitekata Varaždin.

Da podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj, oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji, započeli napad. Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave, ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, a predali su i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije. (virovitiva.hr, icv.hr.; fotografije: Martina Bašić)

Skip to content