FOTO Radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Virovitica napreduju prema planu, završetak do kraja godine

Radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Virovitica u sklopu “Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica” napreduju prema planu, a njihov završetak očekuje se do kraja ove godine.

Radove su danas (srijeda) obišli zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo, direktorica tvrtke VIRKOM Tihana Harmund, upravitelj za investicije, razvoj i kvalitetu u tvrtki VIRKOM Damir Marenić, te voditeljica novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Ksenija Vukšić – Zidar, kao i predstavnici izvođača radova, tvrtke Strabag.

Tihana Harmund tom je prigodom izrazila zadovoljstvo napretkom spomenutih radova i naglasila kako je riječ o jednom od najvećih europskih projekata koji se provode na području grada Virovitice.

Iznimno sam zadovoljna što se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda odvijaju prema planu. Ugradnja opreme je u tijeku, a pred nama su završni radovi na svim građevinama, izgradnja polja za ozemljavanje, uređenje okoliša sa svim manipulativnim površinama te javnom rasvjetom. Do kraja listopada očekujemo dovršetak radova i puštanje pogona u probni rad – rekla je Harmund.

Vrijednost projekta izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi gotovo 60 milijuna kuna, a novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, uz već izgrađenu kolektorsku mrežu i novu opremu za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda, unaprijedit će sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Virovitica.

Prednost ovog uređaja je to što je on prvostupanjski i što ima mogućnost obrade mulja na dva načina. Sigurna sam da će građani od svega imati koristi, jer ipak je riječ o jednom većem stupnju obrade vode, što ujedno predstavlja veću sigurnost i za nas i za budućnost naše djece – istaknula je voditeljica novog uređaja Ksenija Vukšić – Zidar.

Izvođač radova je Strabag, a podizvođači domaće tvrtke Domogradnja, Romić promet i Gradba.

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica” vrijedan je 147.246.575 milijuna kuna, od kojih je EU fondovima sufinancirano 70,21 posto prihvatljivih troškova, odnosno 103.388.722 kuna. Projekt se financira iz dva programska razdoblja: Operativnog programa Zaštita okoliša (2007. – 2013.) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (2014. – 2020.)

(www.icv.hr, VIRKOM, foto: M. Rođak)

Skip to content