FOTO Prvi međunarodni Tomos susret u Virovitici: Stotinjak ljubitelja ‘legendarnih’ mopeda sudjelovalo u defileu gradskim ulicama

Povodom Dana državnosti koji se slavi u ponedjeljak, 30. svibnja, u Virovitici je danas (nedjelja) održan prvi međunarodni Tomos susret. Organizaciju ovog zanimljivog i hvalevrijednog događaja potpisuje Oldtimer klub Virovitica, koji je nedavno osnovao Tomos sekciju za sve ljubitelje ovih legendarnih ljubimaca na dva kotača.

Na otvorenom prostoru uz virovitičku multifunkcionalnu halu Viroexpo okupilo se stotinjak vozača iz svih krajeva Hrvatske, a da bi sudjelovali u današnjoj izložbi i defileu, te razmijenili iskustva s drugim ljubiteljima, ‘dalek put’ prevalila su i dva vozača iz Slovenije.

Sve okupljene, među kojima su bili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević i drugi, pozdravio je i prigodnim se riječima obratio predsjednik Oldtimer kluba Virovitica Tomislav Maloča.

Samo mjesec dana nakon osnivanja Tomos sekcije odlučili smo se organizirati prvi međunarodni susret koji je unatoč lošem vremenu privukao velik broj zaljubljenika u ove legendarne mopede. Ovdje se nalazi puno rijetkih primjeraka, a neki su izdani u samo dvije tisuće komada. Svi izloženi mopedi vrlo su očuvani i restaurirani do gotovo posljednjeg šarafa – rekao je Maloča.

Najstariji primjerak bio je onaj Marjana Caroviča koji je u Viroviticu danas stigao iz slovenskog grada Ljutomera.

Oduvijek gajim ljubav prema Tomosima, koju sam naslijedio od svog oca, velikog ljubitelja ovih mopeda. Konkretno ovaj primjerak bio je u zapuštenom izdanju, obnovio sam ga i redovito ga koristim za vožnju i ovakve susrete. Za kompletnu obnovu izdvojio sam gotovo 1.000 eura. Motor je iz 1962. godine, što znači da sam od njega stariji samo 10 godina – rekao nam je Carovič i naglasio kako nema ‘tih para’ za koje bi prodao ovaj primjerak, jer je u pitanju velika nostalgija i, kako i sam kaže, nikad ga nije iznevjerio, odnosno ‘ostavio’ na cesti, a s njim je prešao više od 40 tisuća kilometara.

Ovi ‘fanatici’ svakodnevno se raspituju i traže starine kako bi spasili pojedine dijelove, pa čak i cijele mopede od zaborava.

Sve su to istinski zaljubljenici u mopede Tomos i svi su oni započeli upravo s tim motorićima. Neki od njih su ih sami kupili, a neki su ih naslijedili, kao npr. ja, koji sam od oca naslijedio Tomos APN 4. U klubu imamo Tomos automatik, APN 4, pa čak i APN 7 iz 1984. godine čija je proizvodnja limitirana na mali broj i jako teško se do njih moglo doći. Stvar ovdje ne staje jer mi ih i dalje nastavljamo tražiti, potom ih restaurirati, a ako motor ima svu potrebnu dokumentaciju, onda ga i registriramo i po simboličnoj cijeni prodamo nekom od naših članova. Ako motor ne posjeduje potrebnu dokumentaciju onda ne može na cestu, pa ili od njega upotrijebimo dijelove ili ga ostavimo kao muzejski primjerak za gledanje. U oba slučaja cilj nam je spasiti od zaborava te ljepotane i što veći dio njih vratiti na ceste te na taj način očuvati ono što je dio povijesti – zaključio je Maloča.

Nakon izložbe, u pratnji djelatnika prometne policije startao je i defile Tomosa virovitičkim ulicama nakon čega su se uputili u Suhopolje gdje ih je ugostio načelnik Siniša Horvat.

Zavirite u fotogaleriju i pogledajte kako je bilo na današnjem susretu…

(www.icv.hr, foto: M. Rođak)

Objavljeno:

Skip to content