FOTO: Izaslanstvo Grada Virovitice na obilježavanju 25. obljetnice smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca – Štefine

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Turnašici, obilježena je 25. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca – Štefine. Obljetnica je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Uz obitelj, počast Stjepanu Sulimancu odali su saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, ujedno predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem, njegovim zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom te predsjednikom Županijske skupštine Miranom Janečićem.

U Turnašici je bilo i izaslanstvo grada Virovitice s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, njegovim zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek-Golinac te predsjednicom Gradskog vijeća Lahorkom Weiss, izaslanstvo Općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem i njegovom zamjenikom Marinom Aragovićem, načelnici brojnih općina s područja Virovitičko-podravske županije, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu, članovi DVD-a Turnašica, brojni mještani Turnašice…

Sjećanje na Stjepana Sulimanca Štefinu svojim govorima, evocirali su: načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, te saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Josip Đakić.

Pritom su istaknuli kako je Štefina bio čovjek „iz naroda“ te jednostavan, ali mudar i promišljen političar koji je vrijedno služio svojoj domovini i kao potpredsjednik sabora, ali i kao osoba koja je svoj kraj željela oplemeniti i ostaviti ga bogatijim. Čovjek koji se borio za Hrvatsku i bio lučonoša ideje o slobodi hrvatskog naroda koju svi mi danas baštinimo…

U ime Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića, koji nije mogao prisustvovati obljetnici pa je uputio pismo, saborski zastupnik Josip Đakić zahvalio je Stjepanu Sulimancu na svemu što je činio za nas i za generacije koje dolaze, kao i njegovoj obitelj koja je zajedno s njim propatila komunistički teror.

Pismo predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića pročitala je voditeljica Ines Giba Jambrišak.

Gordan Jandroković zahvalio je organizatorima ovog obilježavanja, Centru za kulturu Drago Britvić Pitomača i Družbi “Braća hrvatskog zmaja”, zmajskom stolu u Virovitici što svake godine podsjećaju širu hrvatsku javnost na život i političko djelovanje gospodina Sulimanca, čovjeka čiji je cijeli životni put bio posvećen borbi za slobodu hrvatskog naroda i pravicu.

Uskoro ćemo obilježiti i dan Hrvatskog sabora, kao najstariji zastupnik 30. svinja 1990. godine gospodin Sulimanac otvorio je konstituirajuću sjednicu višestranačkog hrvatskog državnog sabora kojim je predsjedao, a kasnije je obnašao dužnost potpredsjednika Sabora. Svojim angažmanom i djelovanjem u Hrvatskom saboru bio je jedan od najrječitijih govornika, duboko promišljenim, nadahnutim uvjerljivim i domoljubnim govorima osvajao je srca i pozornost brojnih slušatelja. Stoga neka nam život i djelovanje gospodina Sulimanca svima bude poticaj u našem promišljanju i radu za opće dobro naše domovine i hrvatskih ljudi, stoji, između ostalog, u pismu G. Jandrokovića.

Nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju i molitve koju je predvodio predvodio turnašički župnik, velečasni Ljubiša Krmar te prigodnih skladbi u izvedbi klape Faganel, okupljeni su zapalili svijeće kod Spomen obilježja Stjepanu Sulimancu. Potom su obišli Spomen-sobu ovog pučkog tribuna u prostorijama Područne škole te nakon toga prisustvovali svetoj misi zadušnici u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici.

Nazočni su obišli i rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, a na kraju druženja u pitomačkoj Srednjoj školi Stjepana Sulimanca održano je predstavljanje knjige Stjepana Sulimanca “Temelji ljudske pravde”.

Stjepan Sulimanac – Štefina odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji, a iz političkih razloga više puta je osuđivan za vrijeme bivše Jugoslavije zbog svoje vječite borbe za pravicu hrvatskoga naroda. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane.

Bavio se je i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje,… Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. (icv.hr, virovitica.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content