FOTO: Doznajte više o ovogodišnjim dobitnicima Zahvalnica Grada Virovitice

2D8A2605 Medium
Dr. Edita Smiljanić spec. pedijatrije – Zahvalnica Grada Virovitice za izniman doprinos u razvoju zdravstvene zaštite djece.

Dr. medicine Edita Smiljanić, specijalist je pedijatrije te već 33 godine živi i radi u Virovitici, a zadnjih 26 godina je voditeljica Odjela za pedijatriju Opće bolnice Virovitica. Unazad dvije godine obavlja i posao zamjenika ravnatelja virovitičke Opće bolnice.
Doktorica Smiljanić ostavit će neizbrisiv trag na Dječjem odjelu jer su ona i njezin tim zaslužni za njegovu modernizaciju. Kada je 1992. godine imenovana voditeljicom Odjela, željela ga je približiti djeci i njihov boravak ondje učiniti što ugodnijim. Dječji odjel u Virovitici sada je moderna pedijatrija, gdje se dijagnostikom, monitoringom kroz dnevnu bolnicu i liječenjem za vrijeme hospitalizacije nastoji što efikasnije zbrinuti bolesno dijete. Upravo taj odjel je među prvima u državi zaslužio prestižan naslov Odjel prijatelj djece.

 

josip strmecki Medium
Prof. Josip Strmečki – Zahvalnica Grada Virovitice za izniman doprinos u odgoju i obrazovanju

Kao profesor likovnih umjetnosti, u prosvjeti radi od 1975. godine. Za ravnatelja Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić imenovan je 1995. I na toj funkciji je bio do odlaska u mirovinu. Nakon imenovanja posvetio se stručnom usavršavanju te rukovodnom i stručno-pedagoškom radu u kojem se zalagao za uređenje i opremanje škole i unapređenje nastavnog procesa. Poticao je na obuhvatniji oblik planiranja i programiranja što je uz kvalitetan i stručan rad učitelja unaprijedilo kvalitetu rada i uspjeh učenika pa je škola u zadnjih desetak godina bila vrlo uspješna ili najuspješnija osnovna škola u županiji u natjecanjima u području znanja, športa i umjetničkog stvaralaštva.
Umirovljen je 2017., a njegov rad ostavio je u prosvjeti grada Virovitice neizbrisiv trag.

 

2D8A2554 Medium
Prof. Zlatko Tot – Zahvalnica Grada Virovitice za izuzetne rezultate u sportu

Zlatko Tot se u Osnovnoj Ivane Brlić-Mažuranić zapošljava 1979., a tamo i danas radi. Kroz stručno-pedagoški rad ostvaruje velik broj zapaženih rezultata na županijskom i državnom nivou u kategoriji SIOŠ natjecanja, a u svojoj trenerskoj karijeri najveći broj godina radio je u virovitičkim nogometnim klubovima TVIN i Borac.
Kroz svoj pedagoški rad često je bio mentor mladim studentima koji su dolazili na praksu te mladim profesorima pripravnicima prilikom polaganja stručnog ispita.
Posljednjih desetak godina vraća se svojoj prvoj ljubavi, atletici te među inim ostvarenjima i rezultatima, s Marinom Bloudekom, koji je bio njegov učenik, doseže vrh Europe u disciplini 800 metara. Veliko priznanje Zlatko Tot dobio je i od Hrvatskog atletskog saveza koji ga je proglasio najboljim hrvatskim trenerom za juniorski uzrast 2017. godine.

 

2D8A2530 Medium
Dragutin Celić – Zahvalnica Grada Virovitice za očuvanje mikeške tradicije i kulture

Dragutin Celić, među prijateljima poznat pod nadimkom Crni i kao Draga Mikeš, Grad Viroviticu je zadužio svojim neumornim zalaganjem i prikupljanjem ”mikeštine”, kako kroz materijalne predmete tako i kroz nematerijalnu baštinu naših starosjedioca, te naravno domaće glazbe u kojoj neizmjerno uživa. Njegova iskrena želja za očuvanjem nekadašnjih običaja rasla je upravo kroz suradnju s Gradskim muzejom Virovitica. Desetak godina tako Dragutin vrlo aktivno surađuje kroz donošenje fotografija starih Virovitičana i Mikeša, kroz prikupljanje i darovanje raznovrsnih upotrebnih predmeta nekadašnjeg svakodnevnog života u Virovitici. Važan segment kojim je zadužio Grad je i popularizacija lokalnog govora. „Dobri duh“ mikeštine i našeg grada,  rado je viđen na ulicama kako pripovijeda sa svim sugrađanima, a posebno dijeli komplimente ženama. Sve nabrojano dio je njegovog nepatvorenog šarma kojim osvaja i širi duh iskrenog Mikeša, predstavnika našega grada i lokalnog identiteta.

 

2D8A2354 Medium
Vlč. Josip Homjak – Zahvalnica Grada Virovitice za doprinos na obnovi vjerskih objekata u župi blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu

Velečasni Josip Homjak obilježava ovaj mjesec četiri godine djelovanja u župi bl. Alojzija Stepinca u Milanovcu. Odmah po dolasku u Milanovac pokrenuo je brojne aktivnosti među kojima su  postupak legalizacije kapelice sv. Nikole Tavelića u Podgorju, uknjiženje vlasništva na kapelicu Presvetog Trojstva u Milanovcu i uređenje župne crkve, uređenje kapelice u Podgorju…

Samo u prošloj godini detaljno je obnovljena kapelica Presvetog Trojstva u Milanovcu, kapelica sv. Jurja u Svetom Đurađu te je izrađena projektna dokumentacija za izgradnju župne kuće i pastoralne dvorane u Milanovcu i ove godine se pristupilo izgradnji.

Velečasni Homjak ističe da mu je želja, ako ostane još koju godinu u Milanovcu, dovršiti započetu gradnju i izgraditi zavjetnu kapelicu sv. Križa, srušenu u vrijeme II Svjetskog rata.

 

2D8A2575 Medium

Damir Košić – Zahvalnica Grada Virovitice za 100 puta dobrovoljnog darivanja krvi

Dobrovoljni darivatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje jer je krv nezamjenjivi lijek. Damir Košić, rođen 1960. godine, s darivanjem krvi započeo je još za vrijeme služenja vojnog roka.

S darivanjem je nastavio i dalje jer zna da čini nešto humano i nešto što pomaže bolesnim osobama, a ujedno i njega samog čini zadovoljnim i sretnijim čovjekom. Na taj način, kao dobrovoljni darivatelj, pokazao je svoju plemenitost, solidarnost i humanost.

NK Virovitica

Nogometni klub Virovitica – Zahvalnica Grada Virovitice za 110 godina rada i razvoj športa

Nogometni klub Virovitica osnovan je daleke 1908. godine i jedan je od najstarijih nogometnih klubova u Hrvatskoj. Klub je jedan od osnivača Osječkog nogometnog podsaveza. Od 1996. godine do danas natjecao se od treće županijske lige do druge hrvatske lige, što mu je bio najbolji rezultatski doseg u povijesti. Od 2012. godine klub nosi ime Županijski nogometni klub Virovitica. U svim uzrasnim kategorijama u klubu je uključeno dvjestotinjak nogometaša. Danas se uspješno natječe u 4. nogometnoj ligi Bjelovar, Koprivnica, Virovitica.

nk sokol

Nogometni klub Sokol Milanovac – Zahvalnica Grada Virovitice za 40 godina rada i promociju športa

Važno je naglasiti da su osnivači Kluba bili gospodin Slavko Francetić iz Milanovca i gospodin Dragutin Cah iz Podgorja koji su godinama marljivo radili i brinuli se da Klub opstane.

U Nogometnom klubu Sokol Milanovac djeluju dvije mlađe kategorije i seniori što broji ukupno preko šezdesetak registriranih igrača.

Vodstvo Nogometnog kluba, zajedno s igračima ima ambicije u budućnosti nastupati u I. Županijskoj nogometnoj ligi.

2D8A2505 Medium

KUD Virovitica – Zahvalnica Grada Virovitice za 30 godina rada i očuvanje tradicije i kulture

Kulturno umjetničko društvo „Virovitica“ osnovano je 1988. godine kao Radničko kulturno umjetničko društvo „PIK Virovitica“. Od tada pa do danas, folklorna i glazbena sekcija rade u kontinuitetu. KUD broji 30-tak članova u folklornoj sekciji te 6 članova u glazbenoj sekciji. Kontinuitet rada daje im zalog za budućnost i u godinama koje slijede. Zahvaljujući upornosti i kvaliteti rada stručnih voditelja, KUD je jedan od značajnih čimbenika u kulturnom amaterizmu grada Virovitice.

 

25439074 1619123491459394 4938788241137897453 o
Plivački klub Virovitica – Zahvalnica Grada Virovitice za 20 godina rada i promociju plivačkog sporta

Plivački klub Virovitica je osnovan 1998. godine s ciljem poticanja i razvoja plivačkog sporta u Virovitici. Klub trenutno broji 40-ak članova, a upornim trudom i izuzetnim zalaganjem, prvenstvo trenera i plivača, već dugi niz godina vrlo uspješno parira ostalim klubovima.

Iako već duži niz godina nema državnog prvenstva za klubove, uspjesi naših plivača ne izostaju. Tako je prošle godine u susjednoj Mađarskoj u Harkanyu naš Plivački klub zauzeo ekipno treće mjesto od deset ekipa, dok su sjajni plivači i plivačice osvojili četrnaest medalja. I u susjednom Barcsu naši plivači redovito se penju na postolja. (virovitica.hr, foto: A. Jurkin, Facebook)

Skip to content