FLORA VTC Što s drvcem nakon Božića?

Božićna drvca neizostavan su dio božićnih blagdana, no kuda s njima kada blagdani prođu? Gradska tvrtka Flora objavila je upute građanima o zbrinjavanju božićnih drvca.

Sva prirodna božićna drvca koja od 7. do 12. siječnja budu odložena pored EKO-otoka bit će odvezena na recikliranje. Sa drvca je prethodno potrebno ukloniti sve ukrase, šljokice, svjetla i sve neorganske dekorativne materijale. Popis i lokacije EKO-otoka možete pronaći ovdje.

– Drvca bilo kada možete osobno donijeti u reciklažno dvorište koje se nalazi na Gradskom odlagalištu. Stanari zgrada kolektivnog stanovanja mogu svoja božićna drvca odložiti i pored kontejnera za komunalni otpad. Ukoliko baš ne možete odnijeti drvce do EKO-otoka ili u reciklažno dvorište iznesite ga pored posude za otpad u dane Vašeg redovnog odvoza otpada drugog tjedna u siječnju (od 7. do 12.) pa ćemo ga pokupiti taj ili slijedeći dan – poručuju iz virovitičke Flore.

Važno je drvca ne spaljivati, pogotovo ne u kaminima i pećima na drva zbog štetnih sastojaka (terpentin) i velike zapaljivosti koja može oštetiti vaš dimovodni sustav.

– Ukoliko ste pak za Božić nabavili i okitili “živo” drvce u posudi, a s namjerom da ga nakon Božića posadite, budite vrlo oprezni jer zbog izrazito niskih temperatura velika je vjerojatnost da Vam to neće uspjeti. Posudu bi trebalo postupno na po nekoliko dana pemještati iz toplijih u hladnije prostore kuće, prvo u hodnik, pa verandu ili u ne grijanu garažu. Nakon privikavanja drvca na hladnoću možete ga iznijeti van u zaklonjen prostor i sačekati toplije vrijeme za sadnju. Tako će vjerojatnost primitka biti puno veća. Djelatnici našeg Vrtnog centra rado će Vam pomoći dodatnim savjetima o načinu sadnje i izboru najboljeg mjesta sadnje – naglašavaju iz Flore. (flora-vtc.hr, icv.hr; foto: arhiva)

Skip to content