Flora Vtc opet najbolja od svih hrvatskih poduzeća koja nisu u privatnom vlasništvu prema indeksu DOP-a

DOP-2014-5Fantastičan uspjeh drugu godinu za redom polučila je virovitička Flora – opet je najbolja od svih hrvatskih poduzeća koja nisu u privatnom vlasništvu prema indeksu DOP-a. Danas je to službeno objavljeno na petoj nacionalnoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju. Konferencija je održana u hotelu Esplanade pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, a koji je i osobno čestitao dobitnicima priznanja.

DOP je kratica za društveno odgovorno poslovanje. O DOP-u govorimo kada neka tvrtka promiče koncept održivog razvoja i iznad strogo zakonom propisanih obaveza, te kada u svoj sustav donošenja odluka integrira brigu za okoliš, zaposlene, poslovne partnere, kupce, lokalnu zajednicu i šire društvo. DOP ne vrednuje osnovne ekonomske parametre kao temelj uspješnosti poslovanja, iako je pozitivan poslovni rezultat osnovni preduvjet mogućnosti aplikacije za ocjenjivanje. Ovdje se vrednuju one tvrtke koje ujednačeno vode računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja poslovni model i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran način. Društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj definirani su temeljnim odredbama Europske komisije, a EU uspješnim smatra samo one kompanije koje ne odvajaju etičnost od profitabilnosti nego ih uspješno usklađuju.

iše od dva desetljeća napredne zemlje svijeta poslovni uspjeh tvrtki determiniraju potpuno drugačije nego li se to radi kod nas. Goli ekonomskih pokazatelji i poslovni dijagrami ostaju samo sporazumne fraze strukovnog jezika računovođa. Poslovna izvrsnost kompanije, te gradacija njena uspjeha u svijetu se ocjenjuje gotovo isključivo razinom stupnja društvene odgovornosti primijenjenog u svim segmentima njena poslovanja. U to se i sami možete lako uvjeriti posjetite li početne internetske stranice bilo koje od najvećih i najpoznatijih svjetskih kompanija. Vidjeti će te da udarno mjesto i prvo čime se „hvale“ i čime vas žele impresionirati nisu više ekonomski poslovni pokazatelji i rezultati poslovanja. Naprotiv, silno se trude dokazati samo jedno: da je njihova vizija i svakodnevna poslovna odrednica poslovati društveno odgovorno i nikako drugačije. To je poruka i vlasnicima, i dioničarima, i budućim ulagačima, i kupcima i korisnicima njihovih usluga, i vladama zemalja na koje se misle širiti, i svim partnerima, i konkurenciji – baš svima ta jedna ista poruka. Očito je a ta poruka višeznačajna. Kako može biti ista poruka dioničaru-ulagaču, vlasniku, kupcu i dobavljaču? Nisu li tu zastupljeni različiti interesi? Upravo je to ono što i naši gospodarstvenici moraju prepoznati – poslovati društveno odgovorno znači poslovati „pozitivno“, uspješno, a istovremeno ujednačeno vodeći računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju. To je jedini način kojime svim interesnim stranama dokazujete da je vaše poslovanje održivo, prosperitetno i dugoročno stabilno.

Da je naš hrvatski model vrednovanja uspješnosti kompanija potpuno pogrešan vidljivo je ako se prisjetite ili pogledate podugačak spisak „velikih“, „uspješnih“ i nagrađivanih hrvatskih kompanija koje su zadnjih godina nestale, završile u stečaju ili su sada „zvijezde“ famoznih predstečajnih nagodbi. Mislite li da su sve one samo žrtve negativnih svjetskih ekonomskih tijekova i globalne krize? Ne, većina njih nikada nije niti bila uistinu uspješna, dobra i odgovorna kompanija. Možda je i pravo vrijeme da kompanije počnemo gledati drugim očima, da lučimo dobre od loših kompanija, te da što prije shvatimo da ekonomski „uspješno“ ne mora značiti i dobro. Zato mi želimo da Flora bude dobra kompanija, a ne samo uspješna.

Zato smo prije 5 godina prepoznali važnosti DOP-a kao osnovne sastavnice izvrsnosti Tvrtke, te ga implementirali u temeljne poslovno-planske odrednice. Rezultata ne bi bilo da baš svaki od 120 djelatnika nije shvatio i prihvatio DOP, te svojim vrijednim radom i svrsishodnim odricanjem u praksi primijenio njegova  načela. Ostvarenu dobit nismo sebično uživali i potrošili nego smo ju na najbolji način oplemenili. Kod svih ulaganja u razvoj i kod poslovnog širenja poštivanje načela DOP-a imala su apsolutno jednakovrijedan utjecaj kao i ekonomski parametri. Primjenjivali smo samo ekološki prihvatljive tehnike i tehnologije, štedjeli sve prirodne resurse, usavršavali energetsku učinkovitost i ulagali u obnovljive izvore energije. Briga za okoliš Flori je i najuže povezana s temeljnom djelatnošću, te nam je bilo lakše nego drugima shvatiti važnost koncepta održivog razvoja. Osobito smo ponosni na izraženu brigu o radnicima, koji se stimuliraju i motiviraju na razne načine: vodi se posebna briga o njihovu zdravlju i sigurnosti na radu, pružena su im vrhunska sredstva za rad i uvjeti rada, a skoro da i nema djelatnika koji nije doškolovan o trošku tvrtke. Djelatnici su prepoznati kao naš najvrjedniji kapital. Želimo  imati zadovoljnog radnika u radnom okružju povjerenja i suradnje u kojemu će uvijek naći podršku za udovoljenje svim svojim potrebama. Svoju socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost prema zajednici Flora godinama nesebično iskazuje u punom smislu: nema kulturne, obrazovne, sportske, zdravstvene, ekološke, edukativne, vjerske ili bilo koje druge ustanove, zajednice, društva ili udruge koju Flora nije na neki način potpomogla u radu, bilo novčano, materijalno, stručno ili volonterskim radom. Nema niti jedne građanske inicijative, događanja ili akcije od šireg društvenog značaja koju nismo na isti način podržali. Nebrojeno je i pojedinačnih ljudskih sudbina čije smo socijalne ili druge poteškoće svojom nesebičnom pomoći ublažili.

Svoju budućnost vidimo u daljnjoj poslovnoj ekspanziji, a DOP nam nije više samo „dobrovoljni“ korektiv nego naš najdragocjeniji razvojni poslovni alat koji će nam omogućiti brži rast i dugoročnu stabilnost.

Skip to content