Fizikalno-kemijske karakteristike pčelinje peludi s područja VPŽ i legalizacija prerade mesa na OPG-u glavne teme subotnjih predavanja na 25. Viroexpu

Nakon niza stručnih predavanja koja su obilježila prvi dan jubilarnog, 25. Viroexpa, subota je bila rezervirana za još dva zanimljiva predavanja iz područja poljoprivrede.

Na uvodnom predavanju, u organizaciji Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica (TIC), predavačica Nela Drača govorila je o fizikalno-kemijskim karakteristikama pčelinje peludi s područja Virovitičko-podravske županije.

Kako bi se dobili što jasniji podaci, provedeno je i opsežno istraživanje.

Bogatstvo šume i netaknute prirode Virovitičko-podravske županije učinili su proizvodnju meda dragocjenim dobrom. Zadatak rada bio je prikazati kvalitetu pčelinje peludi u odnosu na razdoblje prikupljanja i geografsko podrijetlo s područja županije. Pčelinja pelud sakupljana je u periodu mjeseca travnja i svibnja, a istraživanje je provedeno u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i obuhvatilo je fizikalno-kemijsku, te peludnu analizu – tom prigodom rekla je Drača.

Dobiveni rezultati pokazali veliku varijabilnost fizikalno-kemijskih svojstava uzoraka pčelinje peludi. Isto tako, lokacija je imala značajan utjecaj na svojstva pčelinje peludi što je uvelike vidljivo kod peludne analize.

Virovitičko-podravska županija ima veliki potencijal za proizvodnju kvalitetne pčelinje peludi – zaključak je ovog zanimljivog predavanja.

Nakon pčelinje peludi, na red je došlo predavanje iz područja mesne ‘industrije’. Glavni organizator predavanja na temu Legalizacije prerade mesa na OPG-u bila je Udruga svinjogojaca VPŽ.

Prerada mesa na OPG-u posljednjih je godina postala sve popularniji oblik dopunske djelatnosti. Preradom vlastite sirovine i proizvodnjom domaćih proizvoda može se povećati konkurentnost i dohodak, a ujedno ostvariti i dodatna zapošljavanja članova kućanstva na vlastitom OPG-u. Preduvjet da bi se to sve moglo obavljati u skladu sa zakonom je upravo bila tema današnjeg predavanja, odnosno legalizacija prerade mesa kako bi vlasnici OPG-ova bez ikakvog straha mogli ponuditi svoje proizvode kupcima.

U toj priči oko prerade postoji niz čimbenika o kojima treba voditi računa, kao što je izbor genotipa svinje, zatim što sve treba poštivati da bi se dobila kvalitetna sirovina, pa sve do nekakvih osnovnih principa prerade mesa, asortimana proizvoda koji se mogu raditi, te u konačnici sam taj postupak legalizacije, ali i opremanje samog objekta – naglasio je tom prigodom Danijel Karolyi s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. (www.icv.hr, foto: T. Szabo)

Skip to content