Europa za građane – suradnja s Uredom za udruge

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Ured za udruge Vlade RH u suradnji s Udrugom općina, Udrugom gradova i Hrvatskom zajednicom županija želi zainteresirane predstavnike lokalne i regionalne samouprave upoznati s mogućnostima financiranja i provedbe projekata u sklopu programa Europa za građane 2014.-2020. Tijekom svibnja i lipnja planirane su info radionice o programu, a detalji o njima bit će objavljeni tijekom travnja na našim web stranicama.

Natječaji u sklopu ovog Programa otvoreni su gradovima, općinama, drugim razinama tijela lokalne/regionalne uprave, te neprofitnim organizacijama, a dobivena sredstva mogu pokriti i do 95% troškova projekta. Cilj programa je osnaživati uključivanje građana u procese odlučivanja na lokalnoj i EU razini, upoznati građane s ulogom Europske unije u njihovom svakodnevnom životu, kao i promicati uzajamnu toleranciju i zajedničku povijest te vrijednosti europskog građanstva.

Rokovi za prijavu projekata su 1. ožujka i 1. rujna svake godine, a prijaviti se možete na 2 različite cjeline:
Cjelina 1. Europsko sjećanje
Cjelina 2. Demokratski angažman i građansko sudjelovanje, koja obuhvaća tri mjere:
Mjera 1. Bratimljenje gradova
Mjera 2. Umrežavanje gradova
Mjera 3. Projekti civilnoga društva

Program je Republici Hrvatskoj otvoren od listopada 2007. godine, a u Programu sudjeluju zemlje članice Europske unije te zemlje pristupnice, zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje pod uvjetom da su Vlade tih zemalja potpisale Memorandum o razumijevanju s Europskom komisijom (zasad su to učinile Vlade Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Bosna i Hercegovina je još u postupku potpisivanja.).

Programski vodič je osnovni materijal za prijavu i izradu projektnih prijedloga na natječaje raspisane u sklopu ovog Programa. Uz vodič, treba proučiti i godišnje prioritete kojima projekti trebaju doprinositi. Svakako preporučamo i proučavanje mrežnih stranica Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) te Ureda za udruge Vlade RH koji djeluje u svojstvu Nacionalne kontakt točke za program Europa za građane. Njihove glavne aktivnosti podrazumijevaju promociju Programa u RH te pružanje tehničke i savjetodavne podrške potencijalnim prijaviteljima (putem telefona, e-maila te kroz direktni kontakt na radionicama).

Primjeri uspješno provedenih projekata s aktivnostima koje su prihvatljive u sklopu ovog programa:

Grad Klanjec

Grad Pula

Grad Varaždin

Općina Breznički Hum

Grad Rijeka

Nedavno je zaprimljen dopis u kojem gradska uprava (Ured za socijalna pitanja i jednakost) Palma de Mallorce traži partnere na projektu koji želi prijaviti na program Europa za građane, mjera 2.2. „Mreža gradova“. U dopisu možete naći opis projekta, što se očekuje od partnera te kontakte na koje se mogu javiti gradovi zainteresirani za suradnju. Svoj iskaz interesa zainteresirani mogu prijaviti do 24. travnja.

Skip to content