EU bus stigao i u Viroviticu

Nakon posjeta Čakovcu I Koprivnici, EU BUS Hrvatska 2009. u četvrtak, 7. svibnja stigao je u Viroviticu. Na Trgu kralja Tomislava građane su pozdravili ‘izaslanici’ EU busa, među ostalima predstavnik Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj…Nakon posjeta Čakovcu I Koprivnici, EU BUS Hrvatska 2009. u četvrtak, 7. svibnja stigao je u Viroviticu. Na Trgu kralja Tomislava građane su pozdravili ‘izaslanici’ EU busa, među ostalima predstavnik Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj David Hudson, poljski veleposlanik Wieslaw Tarka, veleposlanik Švedske David Frederik Vahlquist, predstavnik češkog veleposlanstva Petr Štepanek i načelnik Odjela za komunikacijsku strategiju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Pero Bilušić, te kao domaćini gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i dožupan Virovitičko-podravske županije Zvonimir Koić.

Glavna zadaća EU busa je informirati hrvatske građane o Europskoj uniji i Europskoj godini kreativnosti i inovativnosti 2009., obilježavajući Dan Europe i obljetnicu Schumanove Deklaracije koja je objavljena 9. svibnja 1950., kada su učinjeni prvi koraci prema ujedinjenju europskih zemalja.
Odabir kreativnosti i inovacija kao zajedničkog nazivnika niza aktivnosti diljem Europe u ovoj godini nije slučajan jer, konačno, što drugo doista pokreće današnje društvo i vodi ga u smjeru razvoja i rasta. Želja je Europske unije usmjeriti građane na stvaranje okruženja pogodnog za kreativnost i inovacije, podizati javnu svijest o njihovoj važnosti, širiti informacije o dobrim praksama te poticati obrazovanje i istraživanje. Pokraj busa bili su postavljeni i info štandovi koji su svim zainteresiranim građanima nudili razne aktivnosti – od dijeljenja informativnih publikacija, kreativnog kutka, EU kviza, slaganja slagalica, crtanja, predavanja i prikazivanja filmova u autobusu, nagradnih igara itd. Građani su se imati prilike informirati o Europskoj uniji, te na licu mjesta dobiti odgovore koji ih zanimaju o Uniji i njezinim zemljama članicama, kao i o napretku Hrvatske prema članstvu.

U županijskoj vijećnici održano je i predavanje za srednjoškolce koji su kroz debatu mogli saznati o svemu što ih zanima vezano uz Europsku uniju.

Skip to content