Naše su bake znale što je to ekološki, zdravo i štedno. Posljednjih godina i mi se vraćamo njihovim kuhinjskim čarolijama. Ovaj tjedan, osim pripreme blagdanskog stola, njihovu snalažljivost možemo iskoristiti kroz potpuno ekološki osviješteno ukrašavanje uskršnjih pisanica. Stoga, ostanite u svom domu i razigrajte svoju maštu dostupnim sastojcima iz kuhinje, te pripremite lijepe i jestive pisanice za doček Uskrsa.
Postupak je vrlo jednostavan i svodi se na par osnovnih koraka.
1. Položite jaja u posudu za kuhanje, te dodajte vodu do razine na kojoj će prekriti sva jaja. Izaberite neku stariju posudu jer će i ona biti obojana.
2. Dodajte jednu čajnu žlicu octa.
3. Dodajte pigmente (ljuske luka, crveni kupus, sok cikle, listove špinata i koprive, koru naranče i limuna, naribanu mrkvu, kurkumu, crveno vino, kavu, zeleni čaj, konzervirane borovnice) za bojanje jaja. Naravno sve navedeno dodajete posebno za postizanje određene boje, a što veću količinu stavite, boja će biti intenzivnija.
4. Sve zajedno prokuhajte.
5. Smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta.
Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude, a ako želite intenzivniju boju ostavite jaja u posudi preko noći.
Kako bi se jaja lijepo sjajila kada se potpuno osuše, premažite ih uljem za kuhanje ili komadićem slanine.
Ukrasne uzorke na ovako obojanim jajima možete dobiti na vrlo jednostavan način. Možete ih prije kuhanja omotati gumicama ili vrpcama. Ili možete listove raznih biljaka prije kuhanja pričvrstiti za jaja pomoću starih najlon čarapa.