Edukacijom do pripreme za nesreće i katastrofe: Kampanja “Usvoji znanja da šteta bude manja” stigla u Viroviticu

Danas (petak) je na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici održan edukativni događaj u sklopu kampanje podizanja svijesti o smanjenju rizika od katastrofa pod nazivom “Usvoji znanja da šteta bude manja” koja se diljem Hrvatske provodi na brojnim lokacijama.

Tom su se prilikom građani, a posebice djeca i učenici, imali priliku upoznati s edukacijskim modelom potresa, poplave i erozije.

Zahvaljujem se Ravnateljstvu civilne zaštite i Agenciji za obrazovanje što na ovaj način provode edukaciju onih koji su najosjetljiviji – naših najmlađih sugrađana. Ovo je već treća vježba ove godine. Živimo u turbulentnom vremenu, zadesili su nas i potresi i poplave. Najvažnije u tome svemu je činiti maksimum kako bismo smanjili broj ljudskih žrtava na najmanju moguću razinu, kao i štete na gospodarskim te privatnim objektima. Drago mi je što su europska sredstva ovim edukacijama iskorištena na pametan način. Elementarne nepogode se ne događaju uvijek “nekome drugome”, stoga upravo iz tog razloga moramo ulagati u ljudske resurse. Grad Virovitica je pripremljen da u ovakvim situacijama u svakom trenutku može pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Virovitičani su mnogobrojno puta pokazali svoje veliko srce, posebice u potresu kod Petrinje, priskočivši u pomoć prikupljanja potrepština, ali i odlaskom na teren – istaknuo je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Projektom se maksimalno žele ublažiti posljedice rastućih elementarnih nepogoda. Voditelj Županijskog centara 112 Virovitica, Zdenko Čapo, ističe kako je rješenje upravo u ovakvim preventivnim edukacijama.

Projekt je započeo 2019. godine, uz financijsku potporu iz kohezijskog fonda Europske komisije, a cilj mu je educirati stanovništvo po pitanju smanjenja rizika od katastrofa. Danas želimo educirati naše najmlađe kako prevenirati katastrofu prikazujući cjelokupni proces nastanka potresa, poplava i klizišta na maketama. U suradnji s Agencijom za obrazovanje, educirani su i učitelji iz pilot-škola na području Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita. Posljedice katastrofalnih poplava, potresa i olujnih nevremena osjeti cijelo društvo, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, stoga činimo sve kako bi dolaskom katastrofe njene posljedice bile što manje – objašnjava voditelj Županijskog centara 112 Virovitica Zdenko Čapo.

Prisutni učenici Osnovne škole “Vladimir Nazor” izuzetno su zadovoljni cjelokupnom edukacijom.

Mislim da će nam ovo biti jako korisno kada se dogodi neka nezgoda. Danas sam naučio da se svaki problem može riješiti i da se u svemu znam snaći – govori Luka Uzelac iz Virovitice.

Lukino mišljenje dijeli i učenica Marta Grubić.

Vidjeli smo razne primjere, poput toga kako izgraditi nasip u slučaju poplave. Sretna sam što imamo priliku za ovakvu edukaciju jer vjerujem da će nam svima biti bitno kako se pravilno ponašati u budućnosti – kaže.

Ovaj edukativni događaj proveden je u sklopu projekta “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” kojeg provodi Ravnateljstvo civilne zaštite. Cilj projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe, ali i uključivanje djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa kojim se stvaraju temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva.

(www.icv.hr, ib, dj, fotografije: virovitica.hr, I. Barčan)

Skip to content