EDUKACIJA: OBVEZE SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM pri info HGK – ŽK VIROVITICA

HGKU Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, a u zajedničkoj organizaciji HGK – Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo i Županijske komore Virovitica,  održana edukacija na temu „Obveze subjekata u poslovanju s hranom pri informiranju potrošača o hrani“.

Predavačica je bila dr.sc. Sanja Kolarić Kravar, voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj edukacije bio je upoznati subjekte u poslovanju s hranom ali i sve zainteresirane strane o propisima iz područja informiranja potrošača o hrani, posebice nakon ulaska Hrvatske u EU, označavanju hrane u prijelaznom razdoblju, razlikama između Pravilnika o označavanju, prezentiranju i reklamiranju hrane i Pravilnika o informiranju potrošača o hrani te obveznim i dobrovoljnim informacijama o hrani, navođenju hranjivih vrijednosti hrane i praktičnim primjerima označavanja hrane.

Objavom Zakona o informiranju potrošača o hrani omogućena je primjena Uredbe 1169/2011 koja je u Europskoj uniji stupila na snagu 13. prosinca 2011.g. a primjenjuje se od 13. prosinca 2014.g. od kada svi subjekti u poslovanju s hranom moraju označavati hranu sukladno odredbama navedene Uredbe.

Svi subjekti u poslovanju s hranom nakon 13. prosinca 2016.g. moraju navoditi energetsku vrijednost i hranjive vrijednosti sukladno Uredbi 1169/2011 osim iznimaka navedenih u Prilogu Uredbe.

Na edukaciji je sudjelovalo preko 40 predstavnika gospodarskih subjekata i obrta iz djelatnosti prehrambene industrije, poljoprivrede, veterinarskih stanica, te nadležnih inspekcija.

Skip to content