Dvorac Pejačević svijetli plavo u znak podrške oboljelima od dijabetesa

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Osvjetljavanjem Dvorca Pejačević plavom bojom u znak podrške oboljelima od dijabetesa, naš grad i Gradski muzej Virovitica stali su uz bok europskim i svjetskim gradovima koji na taj način daju podršku borbi protiv te bolesti.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14.studenoga jer je na taj dan rođen Frederich Banking, čovjek koji je otkrio inzulin i tako spasio mnoge živote. Obilježava se od 1991. godine, a od 2006. službeno je priznat od strane Ujedinjenih naroda.

Šećerna bolest je najčešća kronična, endokrina nezarazna bolest čovječanstva, koja je danas poprimila razmjere pandemije i ima tendenciju rasta. Od nje u svijetu boluje 460 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 578 milijuna do 2030. godine. Nažalost, procjena je da 1,1 milijun djece i mladih ima dijabetes tipa 1.

U Hrvatskoj je u 2019. godini bilo 315 298 osoba oboljelih od dijabetesa, a s obzirom da tek 60 % osoba ima postavljenu dijagnozu, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih u RH 500 000. U 2019. godini šećerna bolest bila je treći uzrok smrti u RH.

Tema ovogodišnjeg dana šećerne bolesti je MEDICINSKE SESTRE I ŠEĆERNA BOLEST. Cilj obilježavanja ovoga dana je informiranje javnosti o prirodi same bolesti i podizanje svijesti o potrebi prevencije i ranog otkrivanja te potrebi promjene stila života. (virovitica.hr, Udruga dijabetičara Virovitica, fotografija: icv.hr)

Skip to content