Dvorac Pejačević i fontana svijetle zeleno u znak podrške oboljelima od gastroshize

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Osvjetljavanjem Dvorca Pejačević i fontane zelenom bojom, Grad Virovitica i Gradski muzej Virovitica pridružili su se obilježavanju Međunarodnog dana gastrohize, koji se 30. srpnja obilježava diljem svijeta. Zelena boja predstavlja službenu boju ove rijetke bolesti.

The Global Gastroschisis Foundation (organizacija ranije poznata kao Avery’s Angels Gastroschisis Foundation) je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Naime, uzrok ovom stanju je još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani. Još u trudnoći, bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena. Ovo stanje gotovo uvijek uključuje crijeva, ponekad i druge organe, a nakon rođenja potrebna je najmanje jedna operacija.

Od 2019. godine, The Global Gastroschisis Foundation djeluje i u Hrvatskoj preko hrvatskih volontera.

Osvjetljavanjem Dvorca i fontane zelenom bojom, Grad Virovitica i Gradski muzej na simboličan način iskazuju podršku oboljelima od ove bolesti.

 

Skip to content