DVIJE GODINE, 250 VOLONTERA I 2.017 SATI: GDCK Virovitica uspješno proveo projekt „Darujmo vrijeme za dobra djela”

Hvalevrijedan projekt Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, „Darujmo vrijeme za dobra djela“, uspješno je priveden kraju. Završna konferencija održana je u srijedu, 17. srpnja u prostorijama virovitičkog Crvenog križa, a tim povodom su ujedno predstavljeni i rezultati projekta koji su u konačnici premašili očekivanja.

Projekt vrijedan gotovo milijun kuna izradila je i prijavila Razvojna agencija VTA u suradnji s GDCK Virovitica, a provođen je tijekom dvije godine u suradnji s 11 odgojno-obrazovnih institucija s područja grada Virovitice i pet općina s područja djelovanja GDCK Virovitica.

U sklopu projekta provodile su se sljedeće volonterske aktivnosti:

  • Pomoć starijim i nemoćnim osobama,
  • Prikupljanje prehrambenih i neprehrambenih artikala,
  • Pomoć u školi i
  • Izrada volonterskih kutaka.

Tijekom provedbe cilj je bio podići razinu svijesti o važnosti volontiranja kod djece i mladih te povećati broj mladih volontera kroz organiziranje kvalitetnih volonterskih programa i osnivanje volonterskih klubova u školama. Rezultate je predstavila voditeljica projekta i ravnateljica GDCK Virovitica Željka Grahovac, zajedno s koordinatoricama: Lidijom Sabo, Ivanom Groman i Kristinom Jug.

IMG 9334

Projektom je bilo predviđeno uključivanje 120 volontera, a do sada je u volonterskim aktivnostima sudjelovalo njih 250. Predviđen broj volonterskih sati bio je 1352, a ukupno je ostvareno 2017 sati. Kroz kvalitetno provođenje ovog projekta ostvareni su svi preduvjeti za njegovu održivost u Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica.

Od planiranih volonterskih aktivnosti, u svim smo pokazateljima bili uspješni i postigli mnogo veće rezultate od očekivanih. Sigurni smo da će ovaj projekt u naših 11 obrazovnih institucija biti održiv i da će se nastaviti jer su ove aktivnosti vrlo dobro prihvaćene od strane profesora i nastavnika, roditelja te u konačnici i samih učenika, rekla je ravnateljica virovitičkog Crvenog križa Željka Grahovac citirajući poznatu izjavu „volonterski rad nema cijenu i nije plaćen, ne zato što ne vrijedi, već zato što je neprocjenjiv“.

Na završnoj konferenciji, pored ravnatelja i suradnika partnerskih ustanova bili su nazočni i zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Margareta Ptiček, potpredsjednica odbora Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Sanja Kirin te djelatnici Razvojne agencije VTA.

Ovaj projekt je jedan izuzetno pozitivan primjer. Udvostručen je broj sati volontiranja, kao i broj volontera, što je u konačnici i bio cilj – da se potakne mlade da se što više uključe te da se općenito razvija svijest o volontiranju i pomaganju najpotrebitijima, istaknula je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac.

IMG 9311

Na projekt je ponosna i ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Na projektima poput ovoga najviše volimo raditi jer nas na kraju čekaju prekrasni rezultati. Dvostruko više sati je odrađeno, održano je dvostruko više akcija te je uključeno dvostruko više ljudi. Cilj nam je zapravo bio da djeca od malih nogu uče o važnosti volontiranja, da kod njih osvijestimo koliko je važno pomoći onome kome je pomoć najpotrebnija, rekla je Tihana Harmund dodavši da ovdje neće stati te da će Razvojna agencija VTA i dalje nastaviti prijavljivati projekte poput ovoga.

Projekt „Darujmo vrijeme za dobra djela“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“. (virovitica.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content