DUZS: Upute za zimske uvjete

virovitica snijegDržavna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izdala je upute kako se ponašati za vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta – u slučaju jake zime i snježnih oborina.

– Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.

– Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.

– Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.

– U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.

Postupak u slučaju snijega i poledice:

– Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne puteve do svog objekta.

– Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.

– Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

– Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.

– Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu. Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.

– Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!

– Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).

– Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.

– Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

– Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Savjeti za vožnju zimi

Ne kretati na put bez propisane zimske opreme (4 zimske gume ili 4 ljetne s min utorom profila od 4 mm i u prtljažniku lancima za snijeg za pogonske kotače. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima)

Obavezno uključiti kratka svjetla i danju (bez obzira na vidljivost)

Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici

Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas

Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača

Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila

Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodavajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas

Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice

Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.

Skip to content