Drvna industrija ostaje bez čak 79 milijuna kuna

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

tvin 11Drvna industrija u Hrvatskoj bila je prva koju je još 2008. pomela kriza. Danas, kada su se napokon počeli oporavljati, zbog rebalansa gube ukupno 79 milijuna proračunskih kuna, pa su tako postali najveći gubitnici zbog rezova u Ministarstvu poljoprivrede piše internetski portal www.hrt.hr
Nužno je štedjeti, ali nije trebalo rezati baš ondje gdje se spremaju investicije i nova zapošljavanja, čulo se na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu u raspravi o predloženom rebalansu državnog proračuna. Drvna je industrija primila, kažu, težak udarac.
Iznos od 409 milijuna kuna, za koliko će u rebalansu poljoprivreda ostati ‘kraća’ velik je novac, rekao je predsjednik Odbora Frano Lucić (HDZ), tumačeći da bez potpora u poljoprivredi nema bogatog seljaka i budućnosti.
Marijan Kavran iz Hrvatskog drvnog klastera tvrdi da se drvna industrija marginalizira i kroz državni proračun i strategiju Ministarstva gospodarstva. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovara da su potpore toj industriji umanjene (samo) dva posto. Potpore su ‘skinute’ za oko 50 milijuna kuna, a ukupne potpore poljoprivredi iznose 2,4 milijarde kuna, rekao je ministar. Naveo je da se na sustavu odvodnje štedi oko 102 milijuna kuna, na veterinarstvu i sigurnosti hrane gotovo 28 milijuna kuna, da su racionalizirani troškovi poslovanja i administracije Ministarstva itd. Unatoč zamjerkama iz oporbe Odbor je rebalansu dao ‘zeleno svjetlo’. (www.hrt.hr)

Skip to content