Družba ”Braće Hrvatskog zmaja” obilježila u Grabrovnici dan rođenja Petra Preradovića

Jučer je u Grabrovnici povodom rođenja velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u organizaciji Zmajskog stola iz Virovitice održano zmajsko sijelo…1 1237552362Jučer je u Grabrovnici povodom rođenja velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u organizaciji Zmajskog stola iz Virovitice održano zmajsko sijelo Družbe ” Braće Hrvatskog zmaja” na kojem su osim Velikog meštra Zmaja Velikootočkog Dragutina Feletara bili nazočni i pročelnik Zmajskog stola u Virovitici Ivan Zelembrz, zmajska braća iz Koprivnice, Virja i Virovitice, kao i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin Zmaj virovitički, gradonačelnik Grada Orahovice Josip Nemec i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

2 1237552362Istinski domaćin ovog skupa bio je počasni predsjednik Preradovićeva muzeja u Grabrovnici Luka Hrvatić koji je prisutne upoznao sa danima osnutka Muzeja 1968. godine. Tako se je između ostalog moglo čuti da je Muzej osnovan uz veliku pomoć nedavno preminulog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića koji je također bio član Družbe ”Braće Hrvatskog zmaja”. Akademik Tadijanović umnogome je zaslužan i za postavljanje mramorne ploče koju je postavio tadašnji učitelj u Grabrovnici Stipan Josip Jankač, a na kojoj je pisalo ” U ovoj kući rodio se hrvatski pjesnik Petar Preradović 19. 03. 1818. postavio hrvatski narod”. Tom prigodom upravo 22.kolovoza 1909 održana je velika priredba u Grabrovnici na kojoj je prisustvovalo čak 8000 ljudi, a nazočili su joj i predstavnici Matice hrvatske, ondašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, društva hrvatskih književnika i mnoge druge udruge.

Na proslavi 150 godišnjice rođenja Petra Preradovića koja je održana 19. ožujka 1968. godine postavljanje Ploče bilo je zatajeno, jer je djelovanje Družba ”Braće Hrvatskog zmaja” u socijalizmu bilo zabranjeno.
Na skupu je stoga bilo predloženo da se na stotu obljetnicu postavljanja Ploče 22.kolovoza 2009. godine ona ponovo postavi na rodnu kuću velikog pjesnika.
Na skupu su o Petru Preradoviću govorili i prof. dr. sc. Neven Hrvatić, sveučilišni profesor predstojnik Odjela za pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je kao gimnazijalac u povodu 160 obljetnice rođenja Petra Preradovića napisao scenske prizore iz pjesnikova života i djela pod zazivom Cvijeće snova, te Vesna Bedeković dekanica Visoke škole za menadžment u informatici i turizmu u Virovitici.

Skip to content