DRUGI O NAMA: Muzej s 5 mostova u bajkovitom Dvorcu – Virovitičani uskoro otvaraju vrata nevjerovatnog muzejskog projekta

Iako nam se čini kako u zadnje vrijeme možemo čuti samo negativne vijesti o fondovima, financiranju i razvoju, iz Virovitice dolazi nam sjajna vijest o trudu i volji za boljitkom te kulturnim uzdizanjem, piše magazin Elle Hrvatska.

Naime, 5 do 12 za Dvorac je nevjerovatan projekt koji je započela Đurđica Aragović, pročelnica Ureda gradonačelnika i voditeljica Integriranog razvojnog projekta Virovitice, kako bi se bajkoviti, no nažalost do tad zapušteni Dvorac obitelji Pejačević pretvorio u muzej. Cjelokupni projekt obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici uz pomoć EU fondova.

Osnovna ideja projekta jest otvaranje suvremenog muzejskog prostora koji će uključivati, osim muzejski namjenskih prostora, polivalentnu dvoranu, prostor pedagoško-edukativnih radionica, prostor suvenirnice i turističke zajednice, kafić tematski uključen u muzeološku priču i restoran.

Što nas točno očekuje u novom konceptu muzeja koji vrata otvara krajem godine, otkrile su nam Mihaela Kulej, ravnateljica i kustosica Gradskog muzeja u Virovitici; Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice Virovitice i Đurđica Aragović, voditeljica projekta “5 do 12 za Dvorac”.

Možete li nam ukratko reći o povijesti ovog dvorca? Tko je bila obitelj Pejačević po kojoj je Dvorac nosi ime?

MIHAELA KULEJ: Gradnja Dvorca Pejčević završena je 1804. godine. U doba Marije Terezije Pejačevići su, kao barunska obitelj koja je došla iz Bugarske, jako visoko kotirali na bečkom dvoru, a Virovitica je imala status slobodnog kraljevskog grada.

U Drugom svjetskom ratu dvorac je bio teško oštećen u bombardiranju jer su u njemu bile smještene ustaške vojne i civilne vlasti, koje su u parku iskopale i uredile olimpijski bazen. Nakon rata je dvorac djelomično obnovljen kao i još jednom 80-ih godina 20. stoljeća, no ovo je prva prava temeljita obnova u njegovoj povijesti kojom će mu se vratiti izvorni izgled s početka 19. stoljeća.

Okolicu dvorca će krasiti i pet drvenih mostova u čemu vam pomažu studenti arhitekture. Po čemu će oni biti posebni?

ĐURĐICA ARAGOVIĆ: Svih pet mostova dizajnirali su mladi ljudi, studenti Dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Tako će Most ljubavi biti namijenjen mladencima i prvim bračnim fotografijama, Portal će spajati staro i novo, Most ogledala dat će pogled u neke nove projekte, dvadesetak metara dug Gimnazijski most imat će klupe za odmor i druženje, dok će Glazbeni most proizvoditi zvukove kako prolaznici po njemu hodaju.

Uz Dvorac, revitalizira se i Gradski park Virovitica. Kako će izgledati njihovo novo izdanje i kakve će sve aktivnosti nuditi?

KATARINA ĐURĐEVIĆ: S obzirom na to da se Virovitica razvijala oko srednjovjekovne utvrde, a kasnije dvorca, za razliku od većine drugih gradova nema središnji gradski trg kao mjesto okupljanja, stoga je ideja da to kod nas postanu dvorac i park. Jedan od ciljeva bit će svakako povratak djece i mladih u park, tako da će se u Gradski park preseliti sva kulturna i turistička događanja. Gradimo i veliku fontanu sa zvučnim i svjetlosnim projekcijama, koja će nam poslužiti i kao projekcijsko platno za ljetno kino, a u parku ćemo organizirati i Virovitičko kazališno ljeto.

Radite i na novom muzejskom konceptu baziranom na temi drva. Kako će on izgledati?

MIHAELA KULEJ: Sličnih je muzeja u Hrvatskoj jako malo. Iako je jedna od ideja za temu novog postava bio med, ipak smo se odlučili za drvo jer grad ima dugu tradiciju drvodjelstva i drvne industrije, drvoprerađivačke pogone starije od stotinu godina kao i brojne obrtnike stolare.

Što možemo očekivati od svečanog otvorenja?

ĐURĐICA ARAGOVIĆ: Svečano otvorenje bit će zapamćeno kao zabavno-glazbeni spektakl koji, nadamo se, neće proći bez virovitičkog benda Vatra, a zasigurno će nastupiti i još neka poznata glazbena imena. Detalje ćemo otkriti uoči otvorenja!

A mi se svakako veselimo novom projektu za koji smo sigurni da će oduševiti mnoge posjetitelje. (www.elle.hr)

Skip to content