Doline će biti mjesto odlagališta otpada za Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Sporazum o uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom bila je tema konferencije za novinare u Bjelovaru kojoj su uz župana virovitičko-podravskog Tomislava Tolušića nazočili župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine BBŽ Marijan Coner, direktor Centra za gospodarenje otpadom VPŽ Željko Iharoš i tajnik Županijske skupštine VPŽ Ivan Horvat.
Na prijedlog nadležnog Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlada RH donijela je odluku da je za područje RH planirano 13 regionalnih odlagališta. Time je potvrđeno da je (CGO) Doline cetralno odlagalište za dvije županije, Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku.
Potom je održan sastanak između predstavnika BBŽ, predstavnika VPŽ, uz nazočnost direktora Fonda Svena Mullera i predstavnika Ministarstva zaštite okoliša. Istim je utvrđeno da uz dostavu kompletne dokumentacije studije predizvodljivosti dvjema županijama, treba potpisati i Sporazum između BBŽ i VPŽ kojim će se definirati nositelj investicije i ostali potrebni detalji oko projekta. To je preduvjet uspostave sustava gospodarenja otpadom u obje županije, ali i preduvjet za potpisivanje Sporazuma s Fondom o pripremi i provedbi projekta CGO-a Doline. Nakon toga trebala bi uslijediti priprema dokumentacije koja je preduvjet za povlačenje EU sredstva. Posao je to koji će u stopostotnom iznosu financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs održali su sastanak i dogovorili detalje oko Sporazuma koji treba potpisati, a sve kako bi projekt koji vrijedi trideset milijuna eura u izgradnji i dobio svoj epilog.
– Dvije županije i dva župana su se dogovorila. Ključne elemente koje smo utvrdili a koji su sad u izradi Sporazuma su da će CGO Doline biti središnje odlagalište otpada za dvije županije, a na području Virovitičko-podravske županije da se u studiji izvodljivosti utvrdi da će tamo biti sortirnica i postrojenje za obranu biorazgradivog otpada. To bi trebala razraditi i sama studija i nakon toga bi trebali krenuti ka daljnjim aktivnostima. Ovo je ključni korak u daljnjem nastavku realizacije projekta koji ne podrazumijeva samo CGO Doline već i niz objekata na području dviju županiju, uspostavu ukupnosti sistema. Nakon što Sporazum bude potpisan nadam se da ćemo u skoro vrijeme napraviti onaj iskorak dalje, a to je Studija izvodljivosti i krenuti u projektiranje niza objekata u sklopu projekta- istaknuo je župan Bajs.
– Državna Strategija gospodarenja otpadom govori o trinaest regionalnih odlagališta otpada i jedno od njih su upravo i Doline na području Bjelovarsko-bilogorske županije koje trebaju obuhvaćati područje i Virovitičko-podravske županije. Nitko ne može natjerati dvije županije na izgradnju tako nečega ako nema dogovora. Ja se stvarno iskreno zahvaljujem županu Bajsu da smo u nekoliko normalnih i konstruktivnih razgovora  riješili sve nedoumice kojih praktički nije ni bilo. Razumijemo svi problem gospodarenja otpadom i to je priča koja u konačnici može štetiti samo našim građanima ako se ne riješi. – istaknuo je župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić. (www.bbz.hr, www.vpz.hr

Skip to content