DODATNA KVALITETA U SUSTAVU VODOOPSKRBE I ODVODNJE: Potpisan ugovor o izgradnji pročistača otpadnih voda aglomeracije Virovitica

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Započela je posljednja faza realizacije najznačajnijeg infrastrukturnog projekta virovitičke tvrtke Virkom i pojedinačno najvrjednijeg projekta koji se provodi na području Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o projektu „Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica“ u sklopu kojeg je u utorak, 16. srpnja u Gradu Virovitici svečano potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ugovor su potpisali direktorica Virkoma Margareta Ptiček, voditelj područja Vodna Tehnika Strabag AG Reinhard Bodner i direktor tvrtke Strabag d.o.o. Zagreb Veljko Nižetić.

Svečanom potpisivanju nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, predstavnici izvođača te ostali sudionici na projektu.

Uz novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, već izgrađenu kolektorsku mrežu na području grada Virovitice, naselja Špišić Bukovica u istoimenoj općini te u naselju Brezik, općina Lukač i nedavno nabavljenu novu opremu za održavanje sustava odvodnje otpadnih voda, u konačnici će se znatno unaprijediti sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Virovitica.

Direktorica Virkoma Margareta Ptiček zahvalila se svim sudionicima na projektu istaknuvši:
Potpisivanjem ovog Ugovora započela je posljednja faza realizacije najznačajnijeg infrastrukturnog projekta koji provodi Virkom, a novi uređaj svakako će pridonijeti poboljšanju kvalitete pročišćavanja otpadnih voda na području cijele aglomeracije Virovitica. Sada nas očekuje je projektiranje, prikupljanje potrebne dokumentacije i dozvola te naposljetku sama izgradnja uređaja, postrojenja, pristupne ceste, upravne zgrade i ostale pripadajuće infrastrukture, a sve to u roku od dvije godine, rekla je Margareta Ptiček zahvalivši ovom prilikom svim sudionicima na projekta, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Hrvatskim vodama, projektnim partnerima, saborskom zastupniku Josipu Đakiću, Virovitičko-podravskoj županiji te Gradu Virovitici, projektnom partneru koji je za potrebe ovog projekta donirao i zemljište za izgradnju uređaja.

Izvođač radova je tvrtka Strabag AG, a ukupna vrijednost ugovora, koji će se realizirati u sljedeća 24 mjeseca, je oko šezdeset milijuna kuna plus PDV. Nakon što je potpisan ugovor, odmah se kreće s izradom projektne dokumentacije.

Nazočnima se ovom prilikom obratio i direktor Strabaga Veljko Nižetić koji je istaknuo kako je ova tvrtka prvenstveno prepoznatljiva po izgradnji prometnica, no rade i na brojnim drugim infrastrukturnim projektima.
Donosimo nove tehnologije kako u pročišćavanju otpadnih voda, tako i u sanaciji otpada, a na uređajima sličnim ovom već radimo u regiji. Riječ je o provjerenoj i vrlo kvalitetnoj tehnologiji koja će donijeti vrlo niske utroške energenata i omogućiti Gradu Virovitici uspješno i ekonomski održivo upravljanje samim uređajem, rekao je V. Nižetić istaknuvši kako se očekuje uspješnu suradnju te ponovni okup za dvije godine na otvorenju novog pogona.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda doći kao kruna zbrinjavanju voda na ovom području.
Putem ministarstava zaštite okoliša i energetike te regionalnog razvoja i EU fondova za projekte aglomeracija do sada je dodijeljeno oko 12,5 milijardi kuna, a vi ste dio toga. U ovom trenutku smo dodijelili 41 projekt među kojima je i Virovitica, a još je 20-ak vrijednih 8 milijardi kuna je na putu odobravanja. Dakle govorimo o ulaganju u vodnokomunalnu infrastrukturu u vrijednosti 20-ak milijardi kuna. Tvrtka Virkom i Grad Virovitica s ostalim projektnim partnerima ovim projektom daju velik doprinos u poboljšanju kvalitete života i zdravlja ljudi, kao i čišćeg sliva rijeke Drave, rekao je Zoran Đuroković dodavši kako se uskoro očekuje dodjela sredstava za aglomeraciju Pitomača, a potom i odobrenje za Slatinu.

Posebno zadovoljstvo potpisivanjem ovog dugoočekivanog ugovora izrazio je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.
Izgradnjom novog pročistača povećat će se stupanj pročišćavanja otpadnih voda pa će ono, umjesto dosadašnjeg drugog, biti trećeg, najvišeg stupnja. Sasvim je jasno da to našim sugrađanima donosi napredak i dodatnu kvalitetu u sustavu vodoopskrbe i odvodnje. Jedan smo od rijetkih gradova koji već  ima pročistač, dakle do izgradnje novog uređaja naše će se vode i dalje pročišćavati na postojećem uređaju koji se nalazi u sklopu Šećerane. Imamo iskustva s pročišćavanjem otpadnih voda i naše vode trenutno ne stvaraju dodatni utjecaj na okoliš, a gradnjom novog pročistača smanjit ćemo troškove i uvesti nove tehnologije, rekao je gradonačelnik I. Krin naglasivši kako je Grad Virovitica 98 posto pokriven kanalizacijom, a ostalih 2 posto pokrit će se iz vlastitih sredstva.

Saborski zastupnik Josip Đakić kazao je kako očekuje da će Strabag u zadanom roku izvesti radove na ovom pročistaču koji je zaista potreban na području grada Virovitice.
Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos kako bi ovaj projekt ušao u završnu fazu. Ovom prilikom želim zahvaliti i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću na razumijevanju jer projekti poput ovog su nam zaista potrebni kako bi naša županija dosegla europske standarde. Vodnokomunalna infrastruktura je od neophodnog značaja za ozbiljan razvoj, a ovaj je projekt dokaz da se i u malim sredinama može napraviti mnogo, rekao je Josip Đakić.

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”, čiji je nositelj tvrtka Virkom, uređuje se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području grada Virovitice i dijela općina Špišić Bukovica i Lukač, odnosno, aglomeracije Virovitica. Vrijedan je 147.246.575 milijuna kuna, od čega se 70 posto sufinancira bespovratnim EU sredstvima. Cjelokupan projekt sufinancira se iz dva programska razdoblja: iz Operativnog programa zaštite okoliša 2013-2017. (faza I.) te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. (faza II.). Nacionalni dio sufinanciranja dijeli se na Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i Virkom kao nositelja projekta. (virovitica.hr, Virkom)

Skip to content