Dječji vrtić Cvrčak sudjeluje u projektu „Mi jedemo odgovorno“

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Ove godine Dječji vrtić Cvrčak Virovitica ima posebnu ekološku misiju, koju će ostvariti kroz sudjelovanje u projektu pod nazivom Mi jedemo odgovorno. Projekt je to koji se već treću godinu ostvaruje u sklopu Eko škole, a njegov program zdrave i odgovorne prehrane osmislila je Udruga Lijepa Naša, zajedno s 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.

Cilj projekta je kroz pitanja: Što jedem?, Koliko otpada proizvodim?, Odakle dolazi i kako je proizvedena moja hrana?, Kako moja hrana utječe na ljude i planet? razviti kritičko razmišljanje, znanja, vještine i stavove koji će dovesti do novih obrazaca ponašanja i novih prehrambenih navika kod djece, odgojitelja, te šire lokalne zajednice gdje djeluje Eko škola koja je uključena u projekt. Kako bi što uspješnije realizirali projekt te stekli nove ekološke spoznaje, koordinatorice Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica kao Eko škole, Ružica Vedrinski i Anita Špoljarić, sudjelovale su na seminaru – treningu za koordinatore projekta.

Na navedena pitanja stanovnici Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica ove će pedagoške godine pokušavati naći odgovor.

Odgovorno konzumiranje hrane predstavlja svjestan izbor hrane uzevši u obzir zaštitu okoliša, političke, socijalne, kulturne i ekonomske aspekte naših odluka, koje su u skladu s temeljnim i stvarnim potrebama, s malim ili nikakvim utjecajem na planet, a pozitivnim utjecajem na poboljšanje kvalitete života pojedinca i društva u cjelini. 

Glavne poruke projekta:

  • Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.
  • Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
  • Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.
  • Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.
  • Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.
  • Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu).

Jedna od brojnih stvari po kojima se Virovitica razlikuje od ostalih gradova i po čemu je prva u Hrvatskoj je eko vrt za djecu Dječjeg vrtića Cvrčak. S obzirom da su ove godine odobreni javni radovi u Gradu je, uz stručnu pomoć i organizaciju djelatnika grada dipl. ing. poljoprivrede Dinka Rujera,  prijavljen projekt uređenja eko vrta za djecu Dječjeg vrtića Cvrčak. Naime na oko 5000 m² u prvoj godini ubrano je čak 5 tona povrća, a u tijeku je ovogodišnja berba te je ubrano više od 2 tone raznog povrća koje je dostavljeno u Dječji vrtić Cvrčak gdje se ono skladišti i priprema za zimu.

Skip to content