Dječji vrtić Cvrčak: Program prometnog odgoja djece predškolske dobi

thumb.aspxTim za prometnu preventivu u dječjim vrtićima Virovitičko-podravske županije čine odgojiteljice Ruža Vedrinski i Sandra Moslavac, koje su educirane u sklopu preventivnog pilot projekta za promicanje, preventivu, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu u Republici Hrvatskoj.  U organizaciji udruge Sigurna cesta – prometna preventiva mladih u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Agencijom za odgoj i obrazovanje izradio je Akcijski plan i realizirao planirane aktivnosti na temu “Sigurna vožnja biciklom”. Planom su obuhvaćena djeca odgojne skupine GLJIVICE (25 djece, djeca od 6 do 7 godina), te njihovi roditelji. Planirane aktivnosti realizirane su kroz prometno-edukativne radionice. Projekt je financiran sredstvima Udruge (5.000,00 kn) i ta sredstva su potrošena za nabavku didaktike za rad s djecom. Dobivenim doniranim sredstvima (gradske tvrtke Flora i Virkom) kupljeni su bicikli i zaštitne kacige za djecu.

Cilj Akcijskog plana je stjecanje navike (kod djece i roditelja) pravilnog i obveznog korištenja sigurnosne opreme za vrijeme vožnje na biciklu. Uz glavni cilj javljaju se i mini-ciljevi: poticati sigurno i odgovorno ponašanje djece i roditelja kao sudionika u prometu (poznavanje prometnih pravila i znakova; stjecanje prometne kulture); povećati uporabu bicikla kao prijevoznog sredstva.

Svrha programa prometnog odgoja u dječjem vrtiću je potaknuti sigurno korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva.

U realizaciji planiranih aktivnosti sudjelovali su: Tim za prometnu preventivu u dječjim vrtićima VPŽ; odgojiteljice skupine GLJIVICE, te djeca i roditelji odgojne skupine; Odgojiteljsko vijeće; ravnateljica Dječjeg vrtića “CVRČAK” Virovitica Ana Tomac, psihologinja; predstavnici Županijskog tima za provođenje prometne preventive u osnovnim i srednjim školama; predstavnici MUP-a Policijske uprave virovitičko-podravske; HAK Auto klub Virovitica; župan Tomislav Tolušić; gradonačelnik Ivica Kirin, gradske tvrtke Flora VTC i Virkom te Županijska uprava za ceste.

Uključili smo se i u prometno-edukativnu akciju Sigurno i vješto u prometu” u Virovitici, u organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske i Autokluba Virovitica.

Pokrenuta je i realizirana inicijativa za obilježavanje pješačkog prijelaza, kod dječjeg vrtića CVRČAK Virovitica (Zgrada 2), Trg dr. A. Starčevića 3, a sve s ciljem šo veće sigurnost djece predškolske dobi u prometu.

Predsjednik Udruge sigurna cesta Krešimir Ivanković uputio je pismo zahvale odgojiteljicama Ruži i Sandri, te Dječjem vrtiću CVRČAK u nadi još bolje suradnje.

IZJAVE  DJECE

 

–        „Moja kaciga je jajasta.“ (P.Š.)

–        „Zašto ima rupice?“ (odgojiteljica)

–        „Kad mi je vruće da tu puše vjetar pa mi je hladno.“ (P.Š.)

–        „Što još ima kaciga?“ (odgojiteljica)

–        „Ima kaiš za kopčanje. To je zato da ti ne ispadne kaciga s glave.“ (P.C.)

–        „Ako to nemamo, možemo pasti i ispadne nam kaciga i možemo rastrgati glavu.“ (P.Š.)

–        „Trebamo imati i štitnike.“ (L.D.

Skip to content