Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, u sklopu radnog posjeta VPŽ, posjetio najbolji slavenski muzej – Gradski muzej Virovitica

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić sa suradnicima boravio je jučer (srijeda) u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji, a na rasporedu posjeta bio je i Gradski muzej Virovitica.

Kristijan Staničić u sklopu svog radnog posjeta govorio je o bitnim čimbenicima u turizmu i razvoju strategija za iduću sezonu, a sve nazočne upoznao je s redovnim aktivnostima Hrvatske turističke zajednice. Posebno je istaknuo kako je Virovitičko-podravska jedna od najbrže rastućih županija po turističkom prometu, što je, kako je rekao, odraz rada na terenu, ali i sustavnog promišljanja.

Danas smo se uvjerili u vrlo kvalitetnu smještajnu ponudu i bogate turističke sadržaje Virovitičko-podravske županije. Osnovni je to preduvjet u uspješnom privlačenju domaćih, ali i inozemnih gostiju, koji sve više prepoznaju hrvatske kontinentalne destinacije i njihovu ponudu. Čuli smo od župana o brojnim projektima na temelju kojih možemo razgovarati i planirati budući razvoj turizma u ovoj županiji, ali i onima koji će tek doći. U tom smislu zadaća svih nas je promovirati i ovaj dio Hrvatske koji je prekrasan i zbog svoje prirodne, kulturne i povijesne baštine, ali i bogate eno i gastro ponude. Ovdje su stvoreni svi preduvjeti za uspješno spajanje turizma i poljoprivrede, a zatim i plasmana brojnih eko proizvoda koji su itekako traženi i prepoznatljivi na inozemnim turističkim tržištima. Uvjeren sam da će kroz postupni rast smještajnih kapaciteta u Virovitičko-podravskoj županiji iz godine u godinu biti sve više inozemnih turista – zaključio je Staničić.

U Centru za posjetitelje “Dvorac Janković” u Suhopolju održan je radni sastanak sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima.

Zahvalivši direktoru HTZ-a na dolasku, župan Igor Andrović tom je prigodom istaknuo kako broj turista u VPŽ iz godine u godinu raste.

– Svake godine bilježimo sve veći broj dolazaka i noćenja na području naše županije. Samo ovdje, u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, bilo je više od 3.800 posjeta u 2022. godini. Ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, bilježimo povećanje broja dolazaka turista za 40 posto – naglasio je župan.

Direktor Turističke zajednice obišao je Posjetiteljski centar “Dravska priča”, Geo info centar u Voćinu, a završio je obilaskom Gradskog muzeja Virovitica, o čijim ga je karakteristikama i kroz sadržaje provela ravnateljica Mihaela Kulej u nazočnosti gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina.

Posjet Muzeju, čija je uloga značajna za Viroviticu zbog nove vizure i drastičnog povećanja prepoznatljivosti u Europi i šire, potvrđuje zavidan status te okosnice virovitičkog turizma. Dvorac Pejačević, grandiozno je zdanje u centru grada, obnovljeno europskim sredstvima, a u kojem radi i djeluje Gradski muzej Virovitica. Obogaćen titulom najboljeg Slavenskog muzeja, nagradom Hrvatskog muzejskog društva za stalni postav „drveno doba“, jedini je u regiji je konkurirao za najbolji europski muzej. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ovim se posjetom i uvjerio zašto ga je u 2022. vidjelo 10.000 posjetitelja, ali i njih 190.324 putem online platforme. Ove godine, u rujnu, Gradski muzej Virovitica obilježava 70. rođendan

(vpz.hr, virovitica.hr, fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content