Delegacija Grada Virovitice na 6. hodočašću hrvatskih branitelja u Voćinu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Voćinu je održano 6. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije “Gospi Voćinskoj”, koje je bilo posvećeno četrdeset i sedmorici žitelja Voćina stradalih u srbo-četničkom masakru 13. prosinca 1991. godine, kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata. U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja brojni hodačasnici sudjelovali su u pokorničko-molitvenoj procesiji od Prebende do župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je svetu misu predvodio požeški biskup monsinjor doktor Antun Škvorčević.

Po završetku misnog slavlja na središnje spomen obilježje u središtu Voćina položeni su vijenci i zapaljene svijeće brojnih izaslanstava, a potom je održan i komemorativni skup. Virovitičko-podravska županija ima svoj Vukovar, svoju Škabrnju, jer strašne tragedije, nezapamćene zločine pretrpjeli su pored Voćina i Četekovac, Čojlug i Balinci. U drugoj polovici 1991. godine na prostorima županije Virovitičko-podravske ubijeno je i zvjerski izmasakrirano više od stotinu civila, te ranjenih i zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije. Ali, nigdje, kao u Voćinu nije srpska mržnja na Hrvata bila tako žestoka, nož tako britak, zlo tako užasno, namjerno čovjeku susjedu naneseno, a za zločine još do danas nitko nije odgovarao. Događaj i dan koji nikada neće i ne smije pasti u zaborav o čemu su na komemoraciji govorili načelnik općine Predrag Filić, Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, izaslanica Ministarstva branitelja Marija Bajan Prokl, te potpredsjednik Hrvatskog sabora, Željko Rainer.

Uz njih i obitelji stradalih u voćinskom masakru, te brojnih hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, komemoraciji su nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH, Josip Đakić, izaslanik ministarstva obrane brigadni general Siniša Jurković, visoki dužnosnici Virovitičko-podravske županije, gradonačelnici Virovitice, Slatine i Orahovice, kao i većina općinskih načelnika, zatim načelnici Policijskih uprava Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske, te zamjenica predsjednice Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Lucija Kober. Na završetku svečanosti prigodnu molitvu je predvodio voćinski župnik i dekan slatinskog dekanata, velečasni Mladen Štivin.(www.icv.hr)

Skip to content