Dani polja duhana: Očekivani ovogodišnji prinos je 7.000 tona

U organizaciji tvrtke Hrvatski duhani koja ove godine obilježava 60 godina uspješnog rada u organizaciji proizvodnje duhana, održana je 18. manifestacija Dani polja duhana. Tom prilikom prezentirani su rezultati pokusnih istraživanja te provođenja tehnoloških mjera uzgoja duhana, koji su usklađeni sa zahtjevima kupaca i standardima BAT grupe.

Uz domaćine na čelu s predsjednikom Uprave Zlatkom Plešom, članom Uprave za operacije Ivanom Lekom, predsjednikom Uprave BAT Adria Ramom Addankijem, Danima polja duhana u Virovitici, uz nazočnost mnogobrojnih proizvođača duhana, prisustvovali su: ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović te virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler… Zajednički stav svih sudionika bio je da je i daljnji cilj opstojnost primarne proizvodnje duhana na području Podravine i Slavonije.

– Mi moramo koristiti prednosti koje ovaj kraj ima. Duhanska proizvodnja ovdje ima dugu tradiciju i od nje žive mnoge obitelji, što izravno, što neizravno. Borimo se već godinama, a borit ćemo se i dalje kako bismo stvorili preduvjete i omogućili vam da nastavite s proizvodnjom i da ona bude dohodovna jer imamo ono najvažnije, a to su vrijedne ruke naših poljoprivrednika – istaknuo je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

U Hrvatskim duhanima za ovu godinu imaju ugovorenih gotovo 3.200 hektara nasada duhana, a očekivana količina ubranog duhana iznosi gotovo 7.000 tona. Hrvatski duhani će sav otkupljen duhan s hrvatskih polja plasirati u pogone za preradu duhanskih proizvoda diljem zapadne Europe, kao i u domaću tvornicu u Kanfanaru.

– Bez obzira na vremenske uvjete ovogodišnji prinosi hrvatskog duhana veći su od prošlogodišnjih i iznimno dobre kvalitete, a ovogodišnja otkupna cijena duhana viša je od lanjske, što mi je drago za čuti. To je jamstvo sigurnog izvoza. Zadovoljan sam što će sav duhan koji naši poljoprivrednici proizvedu biti otkupljen i što im je na raspolaganju svjetska ekspertiza koja će im omogućiti povećanje prinosa i dugoročnu održivost proizvodnje.“ – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. (virovitica.hr, mps.hr, foto: M. Bašić; M. Rođak)

Objavljeno:

Skip to content