Dani hrvatskog turizma započeli u Virovitici: Ministar turizma Gari Cappelli obišao Dvorac Pejačević i Gradski park

U Virovitici “Na slavonskoj kapiji – gdje se čuje kaj i što”, započeli su ovogodišnji Dani hrvatskog turizma.

Po prvi puta domaćin ove manifestacije je Slavonija, te će kroz tri dana brojni turistički djelatnici obići najistaknutije lokacije na području pet slavonskih županija, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Doček dobrodošlice u Slavoniju održan je danas (srijeda) na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića gdje su sudionike dočekali tamburaši i slavonske delicije. Ministar turizma Gari Cappelli u pratnji domaćina, župana virovitičko-podravskog Igora Androvića i njegovog zamjenika Darka Žužaka, zamjenika gradonačelnika Virovitice Damira Marenića i Vlaste Honjek-Golinac, pročelnice Ureda gradonačelnika Virovitice Đurđe Aragović, ravnateljice Razvojne agencije VTA Tihane Harmund i brojnih turističkih djelatnika s područja cijele Hrvatske, obišao je Gradski park i Dvorac Pejačević. Gradskim muzejom koji se nalazi u prostorima Dvorca i uskoro treba otvoriti vrata posjetiteljima, ministra i sudionike manifestacije je provela ravnateljica Mihaela Kulej.

Ministar Cappelli nije skrivao oduševljenje obnovljenim Dvorcem i središtem Virovitice, a kako kaže puno se toga promijenilo u posljednjih 9 godina kako je bio u Virovitici.

– Posebno mi se sviđaju glazbeni most i most ljubavi. Sam Dvorac i sve ovo što ga okružuje dokaz je da ovaj grad i županija imaju plan razvoja i da korak po korak to ostvaruju. Drago mi je da se ovaj kraj koji zaista ima mnogo toga za pokazati odlučio razvijati u turističkom smjeru – rekao je ministar dodavši da je cilj ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma pokazati da Slavonija nudi sjajnu ponudu turistima

Cilj je dati do značaja da ne postoji turizam samo u sedam primorskih županija, već da se on događa i na kontinentu. I na kontinentu ostvarujemo i noćenja i posjete. Broj turista koji posjeti kontinent se kreće oko 250 tisuća godišnje. Kroz ove dane ćemo svim turističkim direktorima, djelatnicima i medijima pokazati da Slavonija nudi i kulturu i enogastronomiju, sve ono što očekujete da ćete vidjeti samo na moru, ja tvrdim da ovo je bogatstvo, koje ćemo sresti ovih dana kroz ovih pet županija, nešto što treba vidjeti – rekao je ministar Cappelli dodavši kako Ministarstvo turizma priprema strategiju za promociju turizma u Slavoniji te kako uskoro kreću s njenom realizacijom.

Prema riječima Helene Hegediš iz Ureda župana Virovitičko-podravske županije, prilikom organizacije ovogodišnjih Dana turizma shvatilo se koliko mnogo ovih pet županija može ponuditi turistima.

Ovih pet županija zaista mnogo mogu ponuditi turistima, ali nažalost to još nije dovoljno prepoznato. Kada smo počeli slagati program za ove dane shvatili smo da mnogo toga moramo izostaviti jer jednostavno ne možemo sve obići. Koliko je bogata turistička ponuda Slavonije pokazuje činjenica da su ove godine Dani turizma prvi puta s dva, produženi na tri dana.

Direktorica županijske Turističke zajednice Martina Jakelić istaknula je kako su najveći aduti naše županije dva UNESCO područja, Park prirode Papuk i prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav te kako trenutno intenzivno rade na promociji plemićkih ruta.

Plemićke rute su već sada, iako nisu u potpunosti profunkcionirale, pokazale veliki odjek među turistima. Imamo sve više zainteresiranih grupa koje čekaju svoj dolazak. To nam je izuzetno drago jer vidimo da su sve aktivnosti urodile plodom. Raste nam i broj noćenja, on je u prošloj godini dosegao više od 43 tisuće posjetitelja. Sve više turista virovitičko-podravsku županiju prepoznaje kao turističku destinaciju koju vrijedi posjetiti – istaknula je M. Jakelić.

Nakon Virovitice, sudionici manifestacije uputili su se u obilazak ostalih županija, a u Virovitičko-podravsku županiju se vraćaju sutra (četvrtak) kada će posjetiti Park prirode Papuk. Organizator Dana hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

Skip to content