DAN POLICIJE U Centru kulture prikazan dokumentarni film „Virovitica u Domovinskom ratu“

U Centru kulture u Virovitici, Policijska uprava virovitičko-podravska je u prigodi Dana policije organizirala prigodnu svečanost na kojoj je, između ostalog prikazan, i dokumentarni film „Virovitica u Domovinskom ratu“.

Uz domaćina, načelnika PU VPŽ Sinišu Kneževića i njegovog zamjenika Nenada Križića, na ovoj svečanosti nazočio je i umirovljeni pripadnik Specijalne policije RH Božidar Dumenčić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac, nekadašnji predsjednik Općine Virovitica, sada savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Anto Krišto, nekadašnji načelnik Policijske postaje Virovitica Antun Troha i nekadašnji predsjednik tadašnjeg Izvršnog vijeća Virovitice Antun Habijanac, prvi zapovjednik 50. samostalnog bataljuna Mirko Rukavina, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, predstavnici policije, braniteljskih udruga i ostali uzvanici.

Prije emitiranja dokumentarnog filma, njegov autor, ujedno i predsjednik Udruge HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, istaknuo je da je dokumentarni film „Virovitica u Domovinskom ratu“ uvod u njegov serijal filmova o Domovinskom ratu na ovim prostorima.

U prvom turnusu snimljen je serijal od osam dokumentarnih filmova, a svaki od njih sadrži razgovor sa nekim od bivših zapovjednika policije i hrvatske vojske s područja bivše općine Virovitica. Držim da je to najbolji način da se temeljito ispriča istina o Domovinskom ratu na našim prostorima, jer važno je da budući naraštaji steknu pravu sliku stvari. Poslije tih osam filmova slijedi cijeli niz dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu na našim prostorima, a na taj način bi i zaokružili cjelokupnu priču, uz muzejsku građu, dokumentaciju te budući Dom hrvatskih branitelja sa spomen sobom – rekao je tim povodom Mirko Poljanac.

Gradonačelnik Ivica Kirin zahvalio je svim policajcima i hrvatskim braniteljima na zalaganju da se istina o Domovinskom ratu nikad ne zaboravi.

Pozdravljam ovaj projekt dokumentarnih filmova jer to je pravi put kojim treba ići prema istini i čuvanju ove naše svetinje od zaborava. Grad Virovitica daje po tom pitanju puno. Osim arhivske građe i znanstvenog skupa „Virovitica u Domovinskom ratu“, očekujemo osnivanje Instituta „Ivo Pilar“ u Virovitici u kojemu će se budući mladi doktori znanosti baviti i Domovinskim ratom te na taj način prenositi znanje na mlađe naraštaje. Važno je znati da je policija bila prva naoružana snaga u Domovinskom ratu u RH, te da su upravo oni i išli u prve okršaje sve do onoga dana kada se nije formirala i Hrvatska vojska te onda zajedno s njima sudjelovali u obrani RH. Na žalost danas se sve više zaboravlja značaj policije u tim presudnim trenucima pa se nadam da će ovaj i slični skupovi prisjetiti mnoge na istinske zasluge policije, kako u Domovinskom ratu, tako i u ovom mirnodopskom vremenu – rekao je Ivica Kirin.

Načelnik Policijske uprave Siniša Knežević zahvalio je svima koji su svojim dolaskom uveličali Dan policije. Prisjetio je na sva događanja koja su obilježila taj dan, od sportskih susreta, svete mise u crkvi svetog Roka u Virovitici, odavanja počasti poginulim i umrlim policajcima te svečanosti u Centru kulture.

I u ovom filmu je rečeno da je sve krenulo od hrvatske policije, čemu je u filmu posvjedočio i tadašnji načelnik Policijske postaje Virovitica Antun Troha. Ubrzo poslije nastale su i oružane formacije u hrvatskoj vojsci i zajedno ruku pod ruku išle u oslobađanje Hrvatske od agresora. U to vrijeme bio sam na Policijskoj akademiji, no s mojim kolegama pozorno sam pratio rad svojih starijih kolega policajaca, a ovom prigodom, na sam Dan policije im se posebno zahvaljujem za sve što su učinili u Domovinskom ratu, ali isto tako zahvaljujem se i svima onima koji se svojim radom, hrabrošću i zalaganjem ističu i danas u miru – zahvalio je policajcima Siniša Knežević.

Sve nazočne pozdravio je i načelnik Specijalne policije Božidar Dumenčić, te tadašnji zapovjednik Policijske stanice Virovitica Antun Troha koji je također čestitao svim policajcima njihov Dan te izrazio žaljenje što se na zasluge policijskih postrojbi često zaboravlja.

Ne umanjujući vrijednost drugima, policijske postrojbe su ipak bile prve u obrani suvereniteta RH sudjelujući u postrojbama u Virovitičko-podravskoj županiji, ali isto tako i diljem Hrvatske. Vjerujem da zasluga policije neće biti zaboravljena te da će ovaj skup, kao i dokumentarni filmovi biti dobar podsjetnik na naše slavne dane i značaj policije u Domovinskom ratu – rekao je tom prigodom Antun Troha. (www.icv.hr, bs)

Skip to content