Dan palčića: Dvorac Pejačević u nedjelju će svijetliti ljubičastom bojom, a na šetnici će biti pušteni ljubičasti baloni za najmanje i najhrabrije bebe

U nedjelju, 17. studenog, obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, dan heroja najhabrijeg srca, dan palčića.

Prijevremeno rođenje je nekoć bilo glavi uzrok smrti beba. Donja granica prijevremenog rađanja, to jest granicom prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. tjedna trudnoće. Ova granica vezana je uz mogućnost ploda da preživi nakon rođenja. Naime, napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je da se danas mogu spasiti i djeca od samo 500 grama porođajne težine. Poboljšanje medicinske tehnologije povećalo je stopu preživljavanja nedonoščadi. Najmanje 90 posto beba rođenih u 28. tjednu trudnoće preživi.
Uz pomoć Kluba roditelja nedonoščadi “PALČIĆI” Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju bit će obilježen diljem Hrvatske.

Dan palčića bit će obilježen i u Virovitici te će sutra, 17. studenog za najmanje i najhrabrije bebe Dvorac Pejačević svijetliti ljubičastom bojom, a u 15,00 sati, na šetnici pored Gimnazije Petra Preradovića, simbolično će biti pušteni ljubičasti baloni. (zadovoljna.hr, icv.hr; fotografija: Ilustracija)

Skip to content