Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: Damir Košić krv darivao 100 puta, Marija Demšić

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica uručilo je zahvalnice svojim višestrukim davateljima koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta. Ukupno je nagrađeno 25 davatelja, a zlatni znak i zahvalnicu dobili su Marija Demšić za 75 i Damir Košić za 100 puta darovanu krv.

Marija Demšić iz Pitomače krv je počela davati s 20 godina, kako kaže, po uzoru na oca koji je bio redovni davatelj. – Krv ću davati dok god budem mogla. Puno se bolje osjećam nakon davanja jer znam da sam pomogla drugima, ali ujedno i sebi – rekla je Marija D. koja unatoč svojim zdravstvenim problemima i nekoliko operacija kralježnice i dalje se nesebično odaziva na akcije darivanja krvi.

Da mu je darivanje krvi postalo dio života, kaže i Damir Košić iz Rezovačkih Krčevina koji je krv dao čak 101 put.
– Krv sam počeo davati u vojsci s 19 godina jer sam želio ranije kući, ali mi je prešlo u naviku tako da cijeli život dajem krv. Osjećaj da nekome na taj način možeš pomoći, pa i spasiti život, nešto je najljepše što se može doživjeti – govori Damir K.

Višestrukim davateljima zahvalnice su uručili zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, ravnateljica GDCK Virovitica Željka Grahovac, službenik za informiranje GDCK Virovitica Dražen Jendrašić i predsjednik “Kluba 100+” Denis Delić. Svečanosti su nazočili i zamjenica načelnika općine Špišić Bukovica Sanela Djak i ravnatelj GDCK Slatina Vladimir Jelenčić.

Svim davateljima krvi njihov dan su čestitali iz GDCK Virovitica. – Budite ponosni jer sa svojim humanim djelom spašavate živote i mnogima ste vratili osmijeh na lice – rekao je Dražen Jendrašić iz GDCK Virovitica.

Hrvatski Crveni križ ove godine, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

Hrvatski Crveni križ i 65. obljetnicu dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darovatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. (www.icv.hr, ml; foto: M.Lukačić i M. Bašić)

Skip to content