CVIJET ZA DAN DUŽE Virovitičani pomogli u humanitarnoj akciji za nabavu uređaja koji karcinom otkriva u ranoj fazi

Udruga Liga protiv raka Virovitičko-podravske županije obilježila je u subotu, 23. ožujka u centru Virovitice Dan narcisa. Riječ je o tradicionalnoj humanitarnoj akciji u povodu Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke pod nazivom „Cvijet za dan duže“ u kojoj su građanima dijelili narcise i prikupljali humanitarnu pomoć.

Ove godine cilj je skupiti 54.012 kuna za kupnju ultrazvučnog uređaja (EDAN DUS60) i linearne sonde (L761-2 EDAN DUS60) za potrebe Odjela za patologiju i kliničku citologiju Opće bolnice Virovitica, objasnila je Maja Truhlaž iz županijske Lige.

IMG 1232

Ovaj uređaj već u ranoj fazi otkriva karcinom ne samo dojke nego i drugih organskih sustava te je neophodan liječnicima u dijagnostici rane faze bolesti.

Zahvaljujemo svima koji su svojom potporom pomogli, bilo da je riječ o sudjelovanju u akciji ili donacijama. I ove godine priključile su nam se naše škole i udruge, kojima od srca zahvaljujemo – kaže M. Truhlaž.

Narcise i promotivni materijal su ispred gradskog sata dijelili učenici i nastavnici Tehničke škole, Osnovne škole Vladimir Nazor i vrijedne članice Udruge žena Bukovčanke te virovitičke „Katarine“ (HDZ-ova Zajednica žena „Katarina Zrinski“ Virovitica). Ispred Gradske knjižnice i čitaonice akciju su podržali učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, a ispred Gradske tržnice Udruga žena Gornje Bazje i članice Lions cluba Vereucha.

IMG 1372

Akciju su i ove godine podržali virovitičko-podravski župan Igor Andrović te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, predsjednica Gradskig vijeća Lahorka Weiss, gradski i županijski pročelnici i djelatnici…

Kad maknemo sve druge probleme i pitanja iz svakodnevnice, ostaje uvijek jedan koji je jako važan, a to je pitanje bolesti, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Ovom akcijom prije svega moramo dati potporu ženama koje se bore s ovom bolešću i naglasiti važnost preventivnih pregleda. Kao društvo, od lokalne do državne razine moramo maksimalno ulagati u zdravlje i ne smijemo štedjeti novac kada se radi o zdravlju, jer ono zaista nema svoju cijenu. Pohvala svima koji su se uključili u današnju akciju i dali joj potporu – rekao je I. Kirin.

IMG 1329

O važnosti uređaja za čiju kupovinu se diljem naše županije skupljaju sredstva, najbolje znaju one koje su prošle i prolaze težak put svoje borbe s karcinomom dojke. Jedna od njih je Marija Ponikvar, kojoj je karcinom dojke otkriven prije šest godina i koja je dosad prošla operaciju u dva akta, kaže, kao i primila veliku dozu zračenja. Danas je njen karcinom u remisiji i ne može, ističe, dovoljno naglasiti važnost uređaja i sonde za koju se skupljaju sredstva.

Igla koju su dosad naši liječnici koristili jednostavno ne može uzeti dovoljnu količinu uzorka za točnu dijagnozu. Moja divna doktorica se jako trudila, zaista, svi su bili jako divni kad je stigla sumnja na karcinom dojke. Tu sam bila tri puta na uzimanju uzorka i svaki put je pokazalo negativno. Zatim nam upućena na pregled u Osijek, gdje mi je već u prvom pregledu potvrđen karcinom. Tamo su imali takvu iglu i uređaj i odmah su mi mogli reći na čemu sam – kaže Marija P.
Put liječenja tako je znatno ubrzan, što oboljelima daje prednost u borbi protiv ove bolesti.

Drago mi je što će, ako se uspije skupiti novac za taj uređaj, i našim liječnicima biti lakše. Moći će brže reagirati i pokrenuti postupak liječenja – kaže Marija P.

IMG 1363

POMOĆI MOŽETE DO 19. LIPNJA

Iako se Dan narcisa obilježava simbolično, akcija ne staje na jednom danu. Od jučer (petak) pa sve do 19. lipnja bit će aktivan račun za posebne namjene – Humakcija Cvijet za dan duže 2019., Zagrebačka banka d.d. IBAN:HR3923600001502500180, na koji možete uplatiti iznos za pomoć pri kupovini uređaja koji ciljanom biopsijom ne otkriva samo karcinom dojke, nego i ostalih organskih sustava. (www.icv.hr, mlo, fotografije: Martina Bašić)

Skip to content