Crveni Nosovi probudili dječju radost u virovitičkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

Dvodnevnim izvedbama posebno prilagođene predstave za djecu s teškoćama Karavan Orkestar, Crveni Nosovi suptilnim pristupom donijeli su osmijeh na lica djece virovitičkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava Crvenih Nosova koja je posebno prilagođena djeci s teškoćama u razvoju. Klaunovidoktori pjevaju, izgovaraju imena djece, jedno po jedno, i svakome od njih pružaju potrebno vrijeme za reakciju i sreću. Suptilnim pristupom ostvaruju interakciju s djecom s teškoćama, ostavljajući im prostor da budu ono što jesu. I ove izvedbe Karavan Orkestra, pokazale su da je umjetnost dobrodošla i potrebna u rehabilitacijskim ustanovama, poručile su klaunese Davorka Horvat, Nina Sabo i Anamarija Jurišić Osmeričić, koje su posjetile virovitičke mališane.

U glazbenoj priči, klaunese Crvenih Nosova bile su u potrazi za orkestrom kojeg su pronašle upravo u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Izvedbe predstave održale su se u utorak 7. i srijedu 8. veljače, a u njima je sudjelovalo 40 djece. Ravnateljica Centra Stanislava Đurđević podijelila je radost s glazbene predstave Crvenih Nosova.

– Kod nas se obrazuju djeca s teškoćama u razvoju i rijetko imamo priliku sudjelovati na predstavi koja je baš za njih, koju mogu razumjeti i u kojoj mogu sudjelovati. Klaunese su svoju izvedbu u potpunosti prilagodile našoj djeci. Bilo je predivno vidjeti kako djeca reagiraju kad se pjeva njihovo ime, koliko su zainteresirana i koliko je njihova pažnja usmjerena na klaunese. Mimo toga, svojim boravkom u našoj ustanovi, donijele su nam toliko uzbuđenja i veselja! Upravo takva atmosfera i treba vladati u školi – ispričala je.

Stručna suradnica Centra, socijalna pedagoginja Petra Tudić istaknula je profesionalni pristup klaunesa u interakciji s djecom s teškoćama.

– Mi imamo jako heterogenu grupu djece. Kad je riječ o posebnim programima, djeci s većim teškoćama bude prezahtjevno pratiti što se događa, dok drugima zna biti dosadno. Na Karavan Orkestru to nije bio slučaj. Klaunese su bile odlično pripremljene i s lakoćom su se prilagođavale specifičnim potrebama svakog djeteta. Sva djeca su uživala u predstavi – rekla je nakon predstave.

Predstavom Karavan Orkestar, pažljivo osluškuju potrebe djece s teškoćama i ostavljaju im prostor za reakciju, u kojem god obliku ona došla, objasnila je klaunesa Crvenih Nosova Davorka Horvat.

– Držati pažnju skupine djece u kojoj svatko reagira na drugačiji način i ima neke svoje specifičnosti u ponašanju je izazovno, no ujedno je i prekrasno. Uz puno pripreme i pozornosti u trenutku, uspijevamo pridobiti njihovu pozornost i povezati se kako bismo s njima podijelili osjećaj sreće i zadovoljstva. Imam osjećaj da smo u protekla dva dana djecu u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica poklonili nešto što rijetko imaju priliku dobiti. Zahvalna sam što imam priliku biti dio jednog ovakvog programa, u kojem jako puno dajemo, ali istovremeno i dobivamo puno ljubavi, uzbuđenja i ushita – objasnila je.

Misija Crvenih Nosova donijeti je osmijeh djeci i starijima onda kad im je najteže. Uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha, pronaći u njima osjećaj radosti, sreće i optimizma. U tome im možete pomoći i vi.

Postanite dio crvenonosne priče i donesite osmijeh onima kojima je najpotrebniji: https://www.crveninosovi.hr/#donate

(www.icv.hr, Crveni Nosovi)

Skip to content