„Crveni fićo“: U Virovitici predstavljena knjiga ratnog reportera Žarka Plevnika; sav prihod od prodaje namijenjen je za pomoć u razminiranju

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Žarko Plevnik, ratni reporter Hrvatske radio televizije, autor snimke događaja od 27. lipnja 1991. godine kada je tenk tadašnje JNA u Osijeku pregazio crvenog fiću, predstavio je u petak, 23. ožujka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica knjigu „Crveni fićo. U knjizi su sažete Plevnikove reportaže objavljene tijekom 1991. i 1992. godine na osnovu kojih je proglašen „Novinarom 1991./1992. godine“.


Knjiga „Crveni fićo“ tiskana je u 5.000 primjeraka, a prihod od prodaje namijenjen je za pomoć u razminiranju potencijalnih minskih područja u Republici Hrvatskoj. Autor, kao i ostali koji su sudjelovali u pripremi knjige, bilo tekstom ili na neki drugi način, također su se odrekli naknade u korist razminiranja, a primjerci knjiga su predani Hrvatskom centru za razminiranje sa svrhom daljnje distribucije. Akciju čiji je cilj dovršetak razminiranja Hrvatske, pohvalila je i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac istaknuvši kako joj drago da je da je ova knjiga, nazvana po snimci događaja koja je obišla svijet, predstavljena u našem gradu. Nazočne je pozdravio i Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje Vlade RH koji je kazao kako Žarka pamti kao izuzetnog novinara koji nas je tih ratnih godina sve prikovao uz ekrane.


Tekstovi iz „Crvenog fiće“ nastali su tijekom teških godina agresije i govore o događajima koji su obilježili našu noviju povijest. Prema riječima Žarka Plevnika, oni su vjerni prikaz tog vremena, sa stvarnim sudionicima i mjestima na kojima su se odvijali. – Za one koji su također bili sudionici tih dana, ovo će biti mali podsjetnik na trenutke rata koji nam je bio nametnut, a za one koji su tek rođeni, mogućnost spoznaje o tome što se zapravo događalo, ističe Plevnik.
Tekstove na predstavljanju knjige čitali su glumci Kazališta Virovitica Vlasta i Igor Golub, u glazbenom dijelu nastupili su profesor Glazbene škole Jan Vlašimsky Zvonimir Gadanac te učenik Dorijan Molnar, a predstavljanju knjige nazočila je, među ostalima, i predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss. (virovitica.hr; foto: Martina Bašić)

Skip to content