CRO Race kreće u utorak, 27. rujna iz Osijeka, prva etapa prolazi i kroz Viroviticu

Sedmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održat će se od 27. rujna do 2. listopada te u Hrvatsku dovesti rekordan broj UCI WorldTeam timova – čak osam ih dolazi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke federacije. Tako će CRO Race i ove godine u Hrvatskoj okupiti najbolje svjetske bicikliste iz Europe, Azije, Amerike i Australije koji će voziti trasu dugu preko 1.000 kilometara u šest etapa diljem Hrvatske.

Najveći broj WorldTeam timova dosad

Astana Qazaqstan Team, Bahrain Victorious, INEOS Grenadiers, Israel – Premier Tech, Jumbo-Visma, Movistar Team, Team BikeExchange-Jayco i Trek-Segafredo osam je WorldTeam timova koje su potvrdile dolazak na ovogodišnje izdanje CRO Racea. Uz njih je planiran dolazak i osam UCI ProTeam te četiriju UCI Continental timova pa će ljubitelji biciklizma moći uživati u nastupu ukupno dvadeset timova koji će s hrvatskih cesta putem prijenosa uživo i snimki u cijeli svijet odaslati najljepšu razglednicu Hrvatske.

Podrška pokrovitelja i sponzora

Start prve etape već je potvrđen te će Osijeku ponovno pripasti čast da bude prvi grad domaćin, prolazit će i Virovitičko-podravskom županijom, a kao i dosad završit će u Zagrebu. Kroz grad Viroviticu utrka će proći do 14:00 do 14:40 sati, a biciklisti će proći sljedećim cestama: dio Ulice Stjepana Radića, Trg dr. Franje Tuđmana, Trg bana Josipa Jelačića, Trg kralja Tomislava, Trg kralja Zvonimira i Ulica Josipa Jurja Strossmayera.

Organizatori utrke na čelu s proslavljenim hrvatskim biciklistom Vladimirom Miholjevićem još uvijek dogovaraju detalje oko potvrda preostalih gradova domaćina etapa te uključivanja pokrovitelja i sponzora.

crorace vpz 2022

Drago mi je da i ove godine pomičemo ljestvicu kvalitete CRO Racea dovođenjem čak osam UCI World timova, čime ponovno potvrđujemo ozbiljnost naših namjera da CRO Race nastavimo pozicionirati kao jedno od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj. Uostalom, sa šest etapa u 6 dana duljine preko 1.000 kilometara već smo najveća hrvatska sportska manifestacija. CRO Race zaista ima sve preduvjete da u Hrvatskoj bude tretiran kao projekt od iznimnog značaja i jedan je od nekoliko istaknutih događanja važnih za promociju Hrvatske u svijetu pa vjerujemo da će i ovogodišnje izdanje biti prepoznato na najvišim razinama. Neizmjerno smo zahvalni onim partnerima i pokroviteljima koji su već potvrdili da će i ove godine biti uz nas u organizaciji projekta, a još uvijek radimo na zatvaranju cijele financijske i organizacijske konstrukcije. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti jer nas po svim pokazateljima čeka najbolje izdanje utrke dosad – istaknuo je Vladimir Miholjević, direktor tvrtke Top Sport Events koja stoji iza organizacije svih šest dosadašnjih izdanja utrke CRO Race.

Značaj utrke za turizam, gospodarstvo i promociju i ove su godine tako prepoznali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Hrvatska elektroprivreda, koji projekt podržavaju od samog početka. Tu su i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski biciklistički savez i mnogi drugi partneri i sponzori. CRO Race jedinstven je projekt jer nijedno sportsko događanje ne pretvara cijelu Hrvatsku u sportsku arenu, dok se kadrovi gradova, kulturne baštine i iskonskih prirodnih ljepota emitiraju se u svim dijelovima svijeta, a upravo to je posebnost biciklizma koji osim sportskih uzbuđenja ima kapacitet pokazati i dati više od toga.

crorace raspored vpz 2022

Prijenos uživo diljem svijeta

Utrku će i ove godine prenositi Hrvatska televizija, a slike najljepših hrvatskih predjela, od Slavonije i središnje Hrvatske do Istre, Like i Dalmacije, obići će 190 država Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Australije u prijenosu i snimkama na Eurosportu te zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O. Prošlu je utrku, primjerice, HRT prenosio svakodnevno s ukupno dvanaest sati prijenosa uživo, popratnim uvodnim emisijama i sažecima, a na Eurosportovim kanalima 1 i 2 emitirano je više od devetnaest sati prijenosa, snimki ili repriza utrke. Među broadcasterima koji su prošle godine utrku prenosili uživo uz Eurosport se isticao i L’Equipe, najveći sportski kanal u Francuskoj, australski SBS koji inače prenosi i Tour de France te španjolski Esport3 te Claro Sport koji na području Latinske Amerike prenosi i Olimpijske igre.

CRO Race u društvu velikih biciklističkih utrka

Čak devet od ukupno 22 tima koji trenutno nastupaju na Tour de Franceu nastupit će i na CRO Raceu. Na Tour de Franceu sudjeluje i Vladimir Miholjević kao performance director tima Bahrain Victorious te svoje bogato iskustvo i znanje, koje je stekao i kao sportaš i kao menadžer na velikim svjetskim utrkama, dijeli u organizaciji utrke u Hrvatskoj kako bi sve bilo na najvišoj mogućoj razini.

Osim što podrazumijeva vrhunsku organizaciju na terenu i vožnju najljepšim hrvatskim predjelima, CRO Race bicikliste iz cijelog svijeta privlači i iz razloga što im daje priliku da na kraju sezone osvoje važne bodove u svjetskom poretku i što kvalitetnije okončaju sezonu.

Kids CRO Race za sve buduće generacije biciklista

I ove će godine biti organiziran Kids CRO Race, utrka za djecu od 9 do 12 godina na virtualnim trenažerima koja se provodi u suradnji sa školama s ciljem poticanja mlađih generacija na sport i rekreaciju. Mladi će se natjecati u Osijeku kao gradu starta prve etape te u gradovima ciljevima ostalih pet etapa, a ukupni će pobjednik biti proglašen na glavnoj pozornici u Zagrebu. (www.crorace.com, foto: Matija R.)

Skip to content