COOR i Grad Virovitica na dječjim igralištima postavili dvije komunikacijske ploče u povodu Dana svjesnosti o autizmu

U povodu Dana svjesnosti o autizmu, koji se u svijetu obilježava 2. travnja, danas (ponedjeljak) su u Virovitici na dva dječja igrališta, kod Gradskog parka i u parku iza crkve sv. Roka, u organizaciji Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, te u suradnji s Gradom Viroviticom, svečano otvorene nedavno postavljene komunikacijske ploče.

Postavljanjem komunikacijskih ploča, koje su oblik potpomognute komunikacije djeci s teškoćama u razvoju, osobito djeci s autizmom, Virovitica se pridružila nekolicini gradova u Republici Hrvatskoj u kojima su iste već postavljene, poput Zagreba, Pule, Splita i Koprivnice, a više o njima rekla je ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Stanislava Đurčević.

Ove godine željeli smo doprinijeti lokalnoj zajednici, odnosno učiniti nešto za našu djecu i van škole kako bi mogli u svakodnevnom životu pokazivati svoja znanja. Na igralištima djeca razvijaju puno vještina, a ista su važna i za djecu s teškoćama u komunikaciji. Ove ploče će im omogućiti da pokažu što žele raditi kako bi se mogla nesmetano veselila kao i ostali. Također, komunikacijske ploče mogu koristiti i druga djeca kako bi sastavljala rečenice, tj. kako bi pokazala svojim roditeljima ono što žele – istaknula je Đurčević.

MG 0932 Custom

Dizajn ploča osmislila je logopedinja COOR-a Mišela Bačić Baronica, koja je istaknula kako su one izrađene prema potrebama i sposobnostima djece.

– Na ploči su postavljeni grafički komunikacijski simboli koji su pojednostavljeni i riješeni svih nepotrebnih detalja. Grupirani su u određene skupine koje su označene bojama, a koje označuju imenice, radnje, opisne riječi, predmete, pojave ili učestale društvene riječi te pitanja. Redoslijed je takav da prati red rečenica u hrvatskom jeziku, a pojednostavljeni jezik mora se koristiti kako bi dijete prenijelo informaciju te kako bi moglo biti uključeno u svoju okolinu. Važno je napomenuti kako upotreba ploča ne zaustavlja razvoj govora, već upravo suprotno, jer dok dijete pokazuje na ploču, istovremeno ih izgovara te samim time oblikuje govor- rekla je Mišela.

Pomoć Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju pružio je Grad Virovitica, a gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako se ovim činom stvaraju novi standardi u gradu.

Postavljanjem ovih ploča ujedno smo obilježili Dan svjesnosti o autizmu, a smatram kako je ovo pravi način za stvaranje novih standarda u Virovitici. Dvije ploče postavljene su na dvije lokacije u gradu, a osim što će one omogućiti lakšu komunikaciju djeci i odraslima s autizmom, osvijestiti će i nas same te nam ukazati kako trebamo biti pomoć onima koji imaju ovaj razvojni poremećaj. Osim spomenutih prednosti, važno je istaknuti kako će ploče omogućiti drugoj djeci da se upoznaju s ovakvim načinom komuniciranja, što će uvelike doprinijeti solidarizaciji – zaključio je Kirin.

Svečanom otvorenju komunikacijskih ploča prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović, virovitica.hr)

Skip to content