Charles Vercruysse proglašen Počasnim građaninom Grada Virovitice

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice Charles Vercruysse proglašen je Počasnim građaninom grada Virovitice.

Charles Vercruysse rođen je u gradiću Kuurne u Belgiji, 25.04.1933. godine pedeset kilometara jugozapadno od grada Genta na pravcu prema Lille-u (Francuska). Nakon obrazovanja u školi za trgovačke predstavnike, te nekoliko uspješnih predstavljanja belgijskih tvrtki, preuzeo je zastupstvo nad Belgijskom firmom za distribuciju kave „Chat noir“, u vrijeme kada je krenula ideja njegovog upoznavanja Hrvatske, Virovitice i pridravskog mjesta Okrugljače.

Ne može se ne navesti  način na koji je g. Charles Vercruysse  započeo kontakte sa gradom Virovitica i pridravskim mjestom Okrugljača. Poznato je kako su  Franjo i Ivo Bartolić iz Okrugljače, za vrijeme berbe kukuruza u listopadu 1966. godine na svom polju pronašli balon s karticom na kojoj je bila ispisana zamolba na flamanskom, francuskom, njemačkom i engleskom jeziku da se poruka vrati na naznačenu adresu. Vrlo brzo su Franjo i Ivo to učinili, uspostavljen je kontakt i dogovoren prvi sastanak već sljedeće godine koji je Karlu ostao u neizbrisivom sjećanju.

Upravo zahvaljujući gospodinu Vercruysseu, Belgija je pokazala svoje veliko srce i prijateljstvo za vrijeme Domovinskog rata. Karlo je bio veliki promotor Hrvatske kao države, veliki organizator pomoći koja je stizala iz Belgije ne samo u Viroviticu, nego i u druge dijelove Hrvatske, u istočnu Slavoniju, Vukovar, Nuštar i to u najteže ratno vrijeme i ne bez opasnosti. Organizirao je i suradnju liječnika bez granica iz Belgije za Hrvatsku. Zahvaljujući njemu iz Belgije stigle je dvanaest šlepera pomoći u hrani, odjeći, obući, lijekovima i medicinskim pomagalima za potrebe žitelja Virovitice i Virovitičkog područja i isto toliko za potrebe ostalih gradova i mjesta u Republici Hrvatskoj. Prva pošiljka bila je za Vukovar.

Dogovoren je i realiziran posjet i održavanje nekoliko koncerata HPD Rodoljub u Belgiji 1987.godine, ali i kasnije 1996 godine od 24.travnja do 3.svibnja sa 69 članova mješovitog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra. Ne treba ni reći, da je kompletnu organizaciju dolaska, boravka, nastupa i zbrinjavanja vodio Karlo.  Koliko voli dolaziti u Viroviticu, potvrđuje i podatak da je u Virovitici proslavio 70. rođendan, te da su on i njegova supruga upravo ovdje slavili i 50. godišnjicu braka.

Budući da je imao puno prijatelja, posjećivao ih je po cijeloj Hrvatskoj. Pored prijateljskih razvijali su se postepeno i poslovni odnosi, tako treba napomenuti da je i njihov sin Patrick kao  svoj životni poziv odredio zastupanje i prodaju hrvatskih vina u Belgiju, te  je tako započelo proširenje kontakta virovitičkih i belgijskih gospodarstvenika na obostranu korist.

(foto: Ivan Šemper)

Skip to content