Časnici iz cijele Hrvatske u posjeti Virovitici

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U sklopu susreta, kojeg svake godine u drugom gradu organizira Zajednica udruga časničkog zbora Hrvatske, umirovljeni časnici i dočasnici iz cijele Hrvatske jučer su posjetili Viroviticu.U sklopu susreta, kojeg svake godine u drugom gradu organizira Zajednica udruga časničkog zbora Hrvatske, umirovljeni časnici i dočasnici iz cijele Hrvatske jučer su posjetili Viroviticu.

Susretu kojem je prisustvovalo gotovo 400 časnika nazočili su i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, dožupan Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš i drugi uvaženi gosti.

Nakon pozdravnih govora domaćina gradonačelnika Ivice Kirina i saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića prisutnima se je obratio i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora stožerni brigadir u mirovini Rozario Rozga, a prikazana je i prezentacija o ratnim zbivanjima na područjima zapadne Slavonije s posebnim osvrtom na akcije Otkos 10 i Papuk 91 koju je pripremio predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice Marko Krstanović.

Kroz prezentaciju časnici iz cijele Hrvatske upoznati su sa svim aktivnostima na ovim područjima u toku 1991 godine od prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj, oslobođenja sela Jasenaš 02.09.1991. godine, preko stvaranja prvog slobodnog hrvatskog grada padom kasarne 17.09.1991., osnivanja 127. brigade 02.10.2009., pa sve do akcije «Otkos 10» koja je bila prva uspješno organizirana oslobodilačka operacija u RH u kojoj je oslobođeno oko 300 kvadratnih kilometara teritorija i akcije «Papuk 91» i oslobađanja prvo Đulovca (tadašnjeg Miokovičeva) a 26. 12. 1991. i ceste Požega-Pakrac nakon čega je potpisano Sarajevsko primirje, pa su samim tim i sve operacije morale stati.

Na kraju prezentacije istaknuta je zahvala svima koji su sudjelovali u ovim operacijama, a osobito onima koji su za svoju domovinu tada položili i svoje živote, kao i Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji što su omogućili održavanje ovog skupa.U popodnevnim satima časnici su u pratnji svojih domaćina obišli sva navedena bojišta. (rc)

Skip to content