“Bolnica za medvjediće” u virovitičkom Cvrčku: Doktori pomagali bolesnim plišancima, mališanima razbili strah od pregleda

Vrtić “Cvrčak” Virovitica je zajedno sa stručnjacima iz medicinske zajednice, pod vodstvom dr. Ivana Andraševića i u suradnji s voditeljem službe za javno zdravstvo županijskog Zavoda Sveti Rok dr. Miodragom Benešom te Dunjom Rekić, univ.mag.sanit.ing, iz Službe za epidemiologiju, napravio inspirativan projekt za najmlađe: Bolnicu za medvjediće.
Ova inicijativa ima za cilj pomoći djeci da prevladaju strah od odlaska liječniku uz pomoć njihovih vjernih plišanih prijatelja. U sklopu ovog projekta, djeca su imala priliku donijeti svoje omiljene medvjediće u vrtić koji je nakratko postao “bolnica”, a gdje su ih stručnjaci pažljivo pregledali, kao što bi to učinili s pravim pacijentima.
Doktori su se brinuli o medvjedićima s ljubavlju i pažnjom, čineći cijeli proces manje zastrašujućim. Djeca su mogla promatrati kako se njihovi plišani prijatelji suočavaju s istim situacijama kao i oni sami i tako pobijediti strahove vezane uz odlazak liječniku.
-Ovaj projekt nije pomogao samo djeci da se osjećaju sigurnije, kad su u pitanju posjeti liječniku, već je i nama pružio dragocjeno iskustvo suradnje s vrtićem i dao nam je uvid u konkretne situacije i dječje strahove vezane preglede koje moraju proći kada nam dođu u ambulantu, bolnicu ili Zavod.
I mi smo od njih puno naučili. Ovo je jedna vrijedna inicijativa u kojoj zajedno doprinosimo stvaranju zdravijeg i sretnijeg okruženja za najmlađe – kažu sudionici “Bolnice za mjedvjediće”.
(www.icv.hr, ia, foto: ustupljene fotografije)
Skip to content